Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloş, se arată îngrijorat în privința Planului de Redresare și Reziliență Națională propus de Ungaria și cere Ursulei von der Leyen să nu îl aprobe, în cadrul unei scrisori adresate președintelui Comisiei Europene.

În timp ce Planul de Redresare și Reziliență propus de România este încă sub „lupă”, Cioloș face discuții despre riscurile care ar exista dacă Ungaria ar primi fondurile solicitate, în condițiile în care „frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică”.

De cealaltă parte, co-președintele USR PLUS nu are aceleași rezerve pentru România, ci apreciază PNRR ca având o „formă foarte consistentă”, posibil și pentru că ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, face parte din formațiunea sa.

Nicio avertizare legată deci de România, în condițiile în care, nu cu mult timp înainte, Cioloș era plin de încredere că cei din Comisia Europeană știu foarte bine cum să se asigure că banii „sunt investiți cu cap”. Însă referitor la Ungaria, Cioloș a ținut să puncteze câteva aspecte, pe care singur recunoaște că sunt în atenția CE. În documentul publicat de Mediafax, se arată că fondurile „ar trebui să fie în beneficiul tuturor maghiarilor, nu doar a câtorva dintre cei cu conexiuni politice”.

Până la 12 iulie va trebui să aprobaţi planul de recuperare şi rezilienţă al lui Viktor Orbán.
Ungaria este eligibilă să primească până la 7 miliarde de euro. Şi totuşi veţi avea foarte puţine mijloace pentru a vă asigura că aceşti bani nu ajung în buzunarele greşite – după cum ştiţi, regimul Orbán nu recunoaşte competenţa Parchetului European. Frauda în Ungaria lui Viktor Orbán este endemică – sau pentru a cita Comisia: este sistemică. În 2020, serviciile dvs. au constatat inadecvarea cadrului anticorupţie al Ungariei şi că ancheta şi urmărirea penală par mai puţin eficiente în Ungaria decât în alte state membre şi lipsesc acţiuni sistematice determinate pentru urmărirea penală a corupţiei la nivel înalt.

Vă reamintim că acele recomandări specifice fiecărei ţări se numără printre condiţiile pe care un stat membru trebuie să le îndeplinească pentru a accesa fondurile de recuperare ale UE în potrivit regulamentului Facilităţii de recuperare şi rezilienţă (RRF). Aveţi această pârghie şi vă rugăm să o utilizaţi.

Doamnă preşedintă, vă îndemnăm să nu aprobaţi planul lui Viktor Orban până când:

Planul de recuperare maghiar nu acordă Oficiului European Antifraudă (OLAF) acces la lista tuturor beneficiarilor finali ai fondurilor de recuperare şi include, o obligaţie legală de a o introduce în baza de date a UE a beneficiarilor.

Planul maghiar nu include adoptarea unor legi care să impună ca persoane şi entităţi cu o istorie dovedită de neregulilor financiare grave sau de conflicte de interese descoperite de OLAF să fie excluse de la primirea de fonduri şi contracte RRF.

Planul maghiar nu se angajează, de asemenea, să abroge sau să revizuiască legile interne care au fost identificate de Comisie ca împiedicând jurnaliştii de investigaţie şi societatea civilă să acceseze informaţiile publice.

Prin urmare, vă rugăm să trimiteţi guvernul ungar înapoi la masa de lucru. Doamnă preşedintă, v-aţi aventurat să călătoriţi prin Europa pentru a livra fizic aprobările Comisiei pentru planurile naţionale de redresare. Aţi făcut poze cu fiecare lider al cărui plan a fost evaluat pozitiv de serviciile dvs. Când veţi merge la Budapesta, vrem să-i puteţi strânge mâna lui Viktor Orbán, ştiind că prietenii acestuia nu şi freacă palmele de bucurie”, se arată în scrisoare.

Articolul precedentBacalaureat 2021: subiectele la Limba Română. Anul acesta, programa a fost simplificată în contextul pandemiei
Articolul următorNăstase îi numește „eunuci” pe actualii lideri politici din România