Cristian Popescu Piedone - Foto Ziarul de Investigații

În cadrul ședinței publice din data de 23 mai 2024, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat postul Realitatea Plus cu o somație publică. Decizia a fost luată în urma unei sesizări formulate de Cristian Popescu Piedone, candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei.

CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, care vizau modul în care prima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale și pentru Parlamentul European a fost reflectată în spațiul audiovizual.

În urma analizei, CNA a constatat încălcarea prevederilor art. 8 alin. (1) din Decizia CNA nr. 150 din 3 aprilie 2024, care reglementează desfășurarea campaniei electorale în audiovizual pentru alegerile locale din acest an. De asemenea, s-au constatat nerespectări ale dispozițiilor art. 72 lit. a), b), c) din Legea Nr. 115 din 19 mai 2015. Ca urmare, Consiliul a decis aplicarea unei somații publice postului Realitatea Plus.

La stabilirea sancțiunii, CNA a avut în vedere rapoartele de monitorizare pentru emisiunile difuzate de Realitatea Plus, incluzând: „Caravana România Suverană” (9-10, 13, 14 și 16 mai 2024), „Day Time News” și „Tunurile pe politicieni” (10 mai 2024), „Culisele Statului Paralel” (12-16 mai 2024), „100%” (13 și 16 mai 2024), și „Realitatea zilei” (14 și 15 mai 2024). Abaterile constatate în aceste emisiuni au vizat nerespectarea normelor privind reflectarea echitabilă și corectă a campaniei electorale, conform reglementărilor legale.

Biroul Informare și Relații Publice al CNA a subliniat importanța respectării legislației în vigoare pentru asigurarea unei informări corecte și imparțiale a publicului în contextul campaniilor electorale.

VIASorin PREDA
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentColdea, EL TE-A TURNAT! AICI!
Articolul următorConstanța: Bulevardul Mamaia și zona Faleză Nord nu beneficiază de apă potabilă
Senior partner Ziarul de Investigatii