Sursa foto: Facebook/ Alexandru Rafila

Românii trebuie să fie informaţi cu privire la dreptul pe care îl au, înainte de a fi amendaţi dacă nu fac controale medicale de prevenție, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a subliniat că sistemul medical trebuie să asigure o campanie de informare, dar şi fondurile necesare pentru ca oamenii să poată face investigaţiile de prevenţie la care au dreptul. Potrivit ministrului Sănătății, trebuie făcută  mai întâi de o campanie de informare pentru ca oamenii să poată face investigaţiile de prevenţie la care au dreptul.

„Este vorba despre o afirmaţie a doamnei preşedinte a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nu cred că este vorba despre amenzi. Este posibil – nu ştiu exact la ce s-a gândit dânsa – probabil că este vorba de nivelul de decontare al serviciilor de sănătate la pacienţii care nu accesează un pachet de servicii preventive. Dar asta e o chestiune de perspectivă, nu se întâmplă, cred, imediat. Şi oamenii trebuie, în primul rând, informaţi pentru că părerea mea este că foarte mulţi dintre concetăţenii noştri nu sunt informaţi că au dreptul la un pachet de servicii medicale preventive, inclusiv examinare periodică. Nu poţi să sancţionezi pe cineva care nu este încă informat”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a avertizat că persoanele care nu se vor prezenta la medic, pentru servicii de prevenţie, ar putea fi sancţionate


Începând cu 1 aprilie 2022, odată cu modificarea contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestora, bugetul alocat pentru funcţionarea asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare din punct de vedere financiar cu  22% , a declarat Adela Cojan.”Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă ”plata per capita” astfel încât începând cu noul contract-cadru, din anul 2023 să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii pentru – încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate – pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie”, a declarat Adela Cojan.

28 mai: Ziua Internațională a Burgerului

Articolul precedentAlertă: zeci de mine au fost amplasate în Marea Neagră 
Articolul următorSorin Grindeanu: „Câștigătorul actualei guvernări este poporul român, România”