Facebook: AMP Libearty
Facebook: AMP Libearty

Ministerul Mediului a fost obligat de judecători să plătească daune de 20.000 de euro unui pensionar din Harghita, care a fost atacat de o ursoaică. Bărbatul a dat în judecată Ministerul Mediului după ce a fost agresat de animal. Incidentul a avut loc în data de 3 iulie 2021, când pensionarul se afla în pădurea din vecinătatea casei sale. Bărbatul căuta ciuperci, dar pentru că nu a găsit a decis să se întoarcă acasă.

În timp ce mergea pe potecă „din lăstărişul de pe marginea pădurii s-a auzit un mârâit”. În momentul imediat următor bărbatul a văzut o ursoaică însoţită de pui. Animalul sălbatic avea o stare de agresivitate, iar în momentul în care a început să ţipe, a sărit pe bărbat, l-a prins cu gura de cap şi l-a lovit cu putere, l-a aruncat la pământ, prinzându-se cu ghearele, rupând hainele și muşcându-l în zona capului, feţei, ochiului stâng, umerilor, mâinilor, a picioarelor şi în zona abdominală.

„Evenimentul a durat aproximativ câteva minute, timp în care a strigat tare după ajutor crezând că va muri. Probabil că puii care însoţeau ursoaica s-au speriat de ţipete şi au plecat. Spre norocul său, ursoaica l-a lăsat şi a plecat după pui. Fiind în stare de şoc şi deosebit de rănit, sângerând abundent a reușit să strige cerând ajutor fiului său, aflat acasă, la o distanţă nu mai mare de 200 de metri de locul atacului. Din fericire a fost auzit de fiul său, care, vânător fiind a venit cu arma de vânătoare și tras un foc de armă în aer la marginea pădurii pentru a preîntâmpina reîntoarcerea ursoaicei și i-a acordat primul ajutor”, a declarat avocatul victimei în faţa judecătorilor.

Bărbatul a fost dus de urgență la spital, unde a fost supus mai multor intervenții chirurgicale și a supraviețuit. Reprezentanţii Ministerului Mediului au declarat că la data producerii evenimentului, fondul cinegetic pe raza căruia s-a produs evenimentul era gestionat de Asociaţia Clubului Vânătorilor Silvicultori Harghita, răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale revenind întotdeauna persoanei care are paza juridică animalului.

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, bun de plată

„Ministerul, în calitatea sa de administrator, putea doar să verifice şi să supervizeze activitatea desfăşurată de gestionar, astfel că singura persoana care ar putea fi trasă la răspundere pentru evenimentul din data de 03.07.2021 este gestionarul fondului cinegetic”, au declarat reprezentanţii Ministerului în faţa judecătorilor. Tribunalul Harghita a admis în parte cererea de chemare în judecată a bărbatului. După ce a respins ca inadmisibilă cererea Ministerului de introducere în cauză a Asociaţiei „Clubul Vânătorilor Silvicultori Harghita”, a obligat Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor să îi achite bărbatului atacat de urs daune morale de 20.000 de euro.

„Valoarea de despăgubire pentru un urs este parte a unei reglementări legale ce se adresează oamenilor, fiinţe cu raţiune, în scopul descurajării acestora de a aduce pagube unui bun de interes naţional, fiind deci, o reglementare de natură sancţionatorie, nu o valoare reală a vieţii unui urs, întocmai ca şi în cazul oamenilor, şi viaţa urșilor fiind incomensurabilă ca valoare”, a arătat judecătorul.

Două noi suspiciuni de hepatită misterioasă la copii, depistate în România

Articolul precedentDouă noi suspiciuni de hepatită misterioasă la copii, depistate în România
Articolul următorPropaganda rusă continuă și în grădinițele din Crimeea: copiii desenează postere omagiale, de susținere a lui Vladimir Putin