Sursa foto: Facebook ( captură video)

Ministrul de Externe al Ungariei Peter Jszijjarto a anunțat că Ungaria va începe plata către Federația Rusă în ruble, decizie pusă în aplicare de Kremlin, după ce Uniunea Europeană a impus o serie de măsuri drastice Rusiei.

Oficialul a precizat că această situație a fost decisă de „infrastructură” și nicidecum de o posibilă prietenie strânsă între Ungaria și Rusia.

  ”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN.

Rusia continuă să atace Ucraina. Gazul și petrolul rusesc, o amintire în următorii ani pentru majoritatea țărilor din Europa

De asemenea, oficialul maghiar a reamintit că țara sa nu are alte rute alternative care să le permită să oprească importul de energie din Federația Rusă.

Vladimir Putin a decis în urmă cu o lună că importatorii de energie vor fi nevoiți să își deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută şi un cont în ruble. Banii proveniți din vânzări sunt convertiți de Gazprombank în contul de ruble.

Mai mulți experți au precizat că prin această măsură venită de la Moscova se falicitatează accesul la veniturile din energie, în ciuda sancțiunilor impuse valutelor străine.

Reamintim că Rusia a sistat importul de gaz către Polonia și Bulgaria. De asemenea, Lituania este prima țară din Europa care a decis să înceteze importarea de gaze naturale din Rusia.

 „În efortul de a obţine independenţa energetică deplină faţă de gazul rusesc, ca răspuns la şantajul energetic al Rusiei în Europa şi la războiul din Ucraina, Lituania a abandonat complet gazul rusesc: sistemul de transport al gazului lituanian funcţionează fără importuri de gaze ruseşti de la începutul acestei luni”, se se arăta într-un comunicat transmis de Ministerul Energiei.

Citește și articolul: Ungaria, în dezacord cu Uniunea Europeană! Vrea să plătească în ruble prețul gazelor naturale furnizate de Rusia

Articolul precedentCoaliția de guvernare, cel mai bun lucru pentru România. Prim-ministrul Ciucă laudă performanța colegilor săi
Articolul următorNatura dezlănțuită în Craiova. Zeci de oameni au fost afectați
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.