Bugetul Capitalei, respins de CGMB

„Avem capacitatea dată de lege să ne întâlnim la rectificare, până atunci facem un efort comun”, a precizat consilierul PSD Aurelian Bădulescu

UPDATE, 13.35: Bugetul Capitalei a fost respins, cu 22 de voturi „împotrivă”, 17 „pentru” și 14 abțineri. Proiectul a fost respins după ce grupul consilierilor USR PLUS, cel mai numeros din Consiliul General, a anunțat că nu îl va vota întrucât ar avea veniturile supraevaluate.

Liderul grupului social democrat din Consiliul General al Municipiului București, Aurelian Bădulescu încearcă să „dezamorseze” un scandal ce implică bugetul pe anul 2021, dar care poate genera un blocaj, în situația în care consilierii USR PLUS amenință că nu vor să voteze propunerea de buget ce a fost gata încă din 15 martie.

„Haideţi să închidem un buget pe formula asta, avem capacitatea dată de lege să ne întâlnim la rectificare, până atunci facem un efort comun, pentru că până la urmă bucureştenii sunt cei pe care trebuie să-i sprijinim, mergem la domnul Cîţu, dacă o mai fi şi cât o mai fi pe acolo, şi sigur ne dă banii. Haideţi să convenim asupra unor chestiuni de bun simţ, nu să ţinem în tensiune un Bucureşti întreg”, a declarat consilierul PSD Aurelian Bădulescu, în ședința CGMB.

În contextul în care visteria PMB este „pe minus”, cu datorii rămase de la administrația trecută, Bădulescu nu consideră că aceasta trebuie să fie „o rușine”, ci a explicat că acei bani „trebuie plătiți atunci când le vine rândul”, mai ales că în 2020 au fost altele prioritățile, din cauza pandemiei șia implicărilor la toate nivelurile, de la economic la sanitar. „Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă a trasat sarcini foarte clare în perioada anului 2020, după care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în mai multe rânduri, a dat şi a mandatat cu cheltuieli operaţionale Primăria Municipiului Bucureşti, de aici aceste datorii. Nu mai căutaţi să aduceţi în discursul public chestiunea asta”, a precizat consilierul.

Bugetul, discutat încă de la jumătatea lunii martie

Primarul Nicușor Dan, mirat de atitudinea pe care o au consilierii USR PLUS cu privire la bugetul Capitalei. „Am realizat o propunere de buget care a fost gata în 15 martie și transmisă către consilierii din majoritate. Ăla e bugetul, bugetul de pe 15 martie, cu mici modificări e cel pe care îl avem azi supus votului.  Sunt uluit. Am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, ele au discutat între ele pe această propunere de acum șase săptămâni și acum venim și spunem că e un alt buget. Realmente nu se poate așa ceva. Toate discuțiile care trebuia să aibă loc au avut loc și au fost extrem de civilizate”,  a spus Nicușor Dan, într-o intervenție video la ședința Consiliului General al Municipiului București.

Potrivit proiectului pus în dezbatere de Nicușor Dan, Primăria Capitalei are pentru acest an un buget estimat de 6,9 miliarde lei, iar cu tot cu instituțiile subordonate, credite și fonduri europene ajunge la 9,5 miliarde. Pentru investiții, din bugetul local ar urma să se aloce circa 1,9 miliarde lei, din care 1,2 miliarde lei din fonduri europene și circa 600 milioane lei de la bugetul propriu.

Nicușor Dan anunță schimbări majore în Capitală. Toate votate astăzi, în ședința CGMB

Articolul precedentPSD Iași cere demisia șefului CJ Iași
Articolul următorGermania: un tată își „închiria” fata de 12 ani șoferilor de tir pentru 5 euro și un pachet de țigări