Foto: Bihoreanul
Foto: Bihoreanul

Administrația Domeniului Public din Oradea a luat o decizie care este susținută inclusiv de preoți: se va renunța la coroanele din plastic sau cele din flori naturale care sunt legate cu sârmă.

Astfel, Cimitirul Municipal se va axa pe protecția mediului, iar administrația orașului nu va mai fi nevoită să cheltuiască zeci de mii de lei lunar pentru a scăpa de ofrandele din plastic. De asmenea, în Cimitirul Municipal vor fi montate panouri electrice, pe care vor rula mesaje de condoleanțe.

Cimitirul Municipal din Oradea este cel mai mare din România, se întinde pe 73 de hectare și are aproape 60.000 de locuri de veci. Lună de lună se adună aici sute de tone de coroane. Multe sunt din plastic, iar altele, deși sunt din flori naturale, sunt împletite cu sârmă, precizează Știrile Pro Tv.

Liviu Andrica, director ADP Oradea a declarat că respectivele coroane din plastic nu pot fi folosite în niciun fel. Ba, mai mult, deși trec zeci de ani, ele nu se degradează. Directorul ADP Oradea a mai explicat că s-a încercat o presare, dar, pentru că există foarte multă sârmă în compoziția coroanelor, acestea strică aparatele de tocat.

Într-o singură zi se adună circa 20 de coroane, dar numărul lor poate ajunge și la 100

În cimitir au loc cam 10 înmormântări zilnic. La o înmormântare se adună în medie cam 20 de coroane, dar sunt şi înmormântări cu peste 100 de coroane, ceea ce este foarte mult. De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi. La cum transformă RER Vest volumul în greutate, asta înseamnă cam 45 de coroane”, a declarat Andrica.

Condoleanțele electronice pun punct risipei de bani

În ceea ce privește mesajele de condoleanțele, acestea vor fi rulate pe mai multe panouri electronice, instalate în cimitir.

Liviu Andrica, director ADP Oradea: ”Și, în loc să ducem coroane, care costă de la 30 de lei până la 200 de lei la cimitir, risipă de bani, poluare, mai bine folosim acele tablouri pentru anunț”.

Articolul precedentClotilde Armand riscă un dosar penal pentru că „toacă” banii Primăriei Sector 1 pe asistență juridică, deși are în subordine o „armată” de juriști
Articolul următorAlexe, autosuspendat de la conducerea PNL Iași
Jurnalist full-time / Pesimist part-time