Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat de astăzi, urmare a unui decret semnat de președintele Maia Sandu. Potrivit decretului, data alegerilor noului Parlament a fost stabilită pentru 11 iulie, Guvernul urmând a asigura alocarea resurselor financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor anticipate.

Explicația prezentată în decret este aceea că „Parlamentul de legislatura a X-a nu a reușit să formeze Guvernul, în conformitate cu procedura și termenul prevăzute de Constituția Republicii Moldova”, însă în spatele actului oficial stă și decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 aprilie, care a decis că Parlamentul de la Chișinău poate fi dizolvat și că s-au întrunit toate elementele constituționale în acest sens.

Aceasta în condițiile în care Maia Sandu a avut mai multe încercări de a numi un premier, toate eșuate. Ceea ce a și explicat președinta Republicii Moldova în pledoaria din fața Curții Constituționale: „Aşa cum prevede Constituţia, am avut consultări cu fracţiunile şi grupurile parlamentare în legătură cu situaţia politică din ţară şi eventuala dizolvare a Parlamentului. Parlamentul a eşuat să aleagă un Guvern din două încercări şi după 45 de zile de la prima solicitare de învestitură, iar de la demisia guvernului Chicu au trecut mai mult de 3 luni”.

Azi, Maia Sandu a comunicat inclusiv pe Facebook decizia sa, precum și decretul în sine. Însă nu doar alegerile în sine al putea schimba ceva în Moldova, ci „o majoritate stabilă”, după cum atrage atenția președintele Maia Sandu.

Dragi cetățeni, acum câteva minute am semnat Decretul de dizolvare a actualului Parlament.
Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare.

Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor.

Guvernul urmează să aloce din bugetul de stat resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor.
Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să-l prelungească și să-l adâncească ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune
”, scrie președinta Republicii Moldova.

Articolul precedentCîțu promite că va media conflictul din CGMB
Articolul următorDiana Șoșoacă: „Deschide calea unei dictaturi”