Sursă foto: Facebook - Mihai Călin
Sursă foto: Facebook - Mihai Călin

La mijlocul lunii martie, Mircea Rusu, directorul interimar TNB, refuza un ajutor pentru Ucraina.

Era vorba despre campania  ”TNB pentru Ucraina” și iluminarea clădirii teatrului în culorile Ucrainei.

Sindicatul Actorilor din TNB a propus campania “ TNB pentru Ucraina”. Directorul general interimar a refuzat, argumentând că teatrul are alt rol, că noi nu facem politică și m-a invitat să mă duc la Cernăuți și Cahul ca să văd ce pățesc românii din cauza ucrainenilor.

Iar pe TNB nu avem voie să proiectam steagul ucrainean, ci doar tricolorul românesc, pentru că suntem patrioți români, iar ucrainenii ne-au făcut destule rele!”, scria, pe 12 martie, Mihai Călin într-o postare pe Facebook.

În plus, pe 18 martie, Mihai Călin spune și următoarele: ”Azi, cu 2 minute înainte de a intra in scena (“No man’s land”), Marius Bodochi, dir artistic interimar, mi-a transmis din partea lui M. Rusu, dir gen interimar, interdicția de a ma manifesta in vreun fel in legatura cu războiul din Ucraina. E adevărat, as fi vrut ca , după aplauze, împreuna cu un coleg, cu steagurile României și Ucrainei, sa dam un mesaj scurt de solidaritate fata de poporul ucrainean,artiștii de acolo, Teatrul din Mariupol și Teatrul Academic “ Ivan Franko” din Kyiv, unde ar fi trebuit sa jucam acum 2 ani( pandemia ne-a oprit).”

Cu alte cuvinte, în teatrul lui Mircea Rusu, manifestările pro-Ucraina nu-și prea au locul. Politica nu-și are locul, ar putea spune Mircea Rusu.

Ar putea, dacă aseară, la TNB nu s-ar fi întâmplat altceva…

Mircea Rusu, Dan Puric și-o publicație extremistă

La spectacolul lui Dan Puric, spectatorii au primit publicația Certitudinea. Avându-l drept colaborator pe același Dan Puric, publicația e fățiș pro-rusă, anti-UE, pro-legionară, antisemită.

Aceasta a fost inclusiv împărțită la intrarea în teatru.

Pe de altă parte, Dan Puric e recunoscut pentru același tip de păreri.

”Dacă credem cu adevărat în creștinism, atunci trebuie să fim uniți împreună. România nu ar trebui să fie împotriva Rusiei pentru că dacă suntem împotriva Rusiei, distrugem un vecin, o relație cu o țară creștină…”, spunea Puric.

Dar. Să-l lăsăm pe Puric, că nu despre el este vorba.

Deci, TNB nu se poate asocia cu nicio manifestație pro-Ucraina. Nu poate arăta solidaritate nici ucrainenilor goniți de acasă, nici Ucrainei bombardate. Pentru că actorii nu fac politcă.

În schimb, nu e nicio problemă ca propaganda pro-rusă să își facă loc, în același teatru. Cu aceeași actori, sub același director.

Acel moment în care dublul standard e atât de evident, încât nu mai ai ce face decât să te întrebi de unde atâta tupeu?

Articolul precedentPropaganda rusă pe scena Teatrului Național București. Ministrul Culturii: „În afară de această nenorocită propagandă, totul a fost ok”
Articolul următorRafila a anunțat o „creștere fără precedent” a finanțării medicinei de familie
Camelia BUCUR
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.