PSD

Într-un comunicat de presă, PSD anunță că problema pensiilor speciale este cât se poate de serioasă și că se muncește intens pentru ca acestea să nu fie un obstacol în atragerea fondurilor prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Problema a ajuns din nou un subiect intens dezbătut după ce Banca Mondială a făcut o serie de recomandări României în scopul realizării reformei pensiilor, în special a celor cunoscute drept pensii speciale, una dintre acestea fiind „introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanțate de la buget”.

Și, cum Banca Mondială recomandă Guvernului României să ia în considerare revizuirea legislației și adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită o eficiență sporită în gestionarea diferitelor planuri de pensii, social democrații consideră că, deși „decizia finală se va lua la nivelul Coaliției”, primul pas este ca miniștrii să analizeze și să vină cu propuneri concrete.

Din perspectiva PSD, „referitor la reforma pensiilor speciale lucrurile sunt cât se poate de simple”:

Grupul de lucru, format din miniștrii care gestionează pensii speciale, va propune un set de amendamente care să transpună recomandările Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene în această chestiune. România nu își permite să rateze fondurile europene din PNRR din cauza pensiilor speciale.

Astfel, miniștrii care gestionează pensii speciale vor veni cu o formulă care să reducă ponderea în PIB a acestor pensii și care să asigure echitatea față de sistemul de contributivitate.

Toate ministerele care au în plată pensii de serviciu vor face propuneri și le vor integra într-un singur set de amendamente, pentru a fi atinse obiectivele convenite cu reprezentanții BM și CE:

Creșterea treptată a vârstei de pensionare a beneficiarilor de pensii de serviciu până la nivelul stabilit în sistemul contributiv;

Nicio pensie de serviciu nu va fi mai mare decât salariul din perioada de activitate;

Acordarea pensiei de serviciu doar celor care au îndeplinit cel puțin 20 de ani de activitate în profesiile pentru care e prevăzut acest beneficiu;

Restrângerea condițiilor de pensionare anticipată pentru beneficiarii de pensii de serviciu, astfel încât situațiile de acest gen sa fie cu totul excepționale”, se explică pe Facebook.

Articolul precedentDerapaje la şedinţa Parlamentului pentru marcarea unui an de la invazia rusă în Ucraina
Articolul următorPrimarul Ciucu nu mai vrea să conducă și PNL București. Orban: „PNL s-a predat. O va sprijini pe Fierea la capitală”