Foto: Mediafax
Foto: Mediafax

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni un mesaj de recunoștință României. El i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării țării sale la Uniunea Europeană.

„Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, este mesajul postat pe Twitter de Zelenski.

Președintele ucrainean a cerut luni ca țara sa să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență. Soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, invadată de Rusia, ci pentru toată Europa, a mai spus Volodimir Zelenski.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus el într-un mesaj televizat.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson le-a mulţumit autorităţilor şi cetăţenilor români pentru modul în care au venit în ajutorul refugiaţilor ucraineni.

Ea a subliniat că este nevoie şi de implicare din partea Uniunii Europene privind acordarea de susţinere financiară, materială şi de resursă umană.

România a decis duminică trimiterea în Ucraina a unei a două tranşe de ajutoare în valoare totală de 3 milioane de euro, sub formă de combustibili, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi medicamente. Executivul de la Bucureşti şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua răniţi ucraineni în reţeaua sanitară din România.

Potrivit estimărilor ONU, patru milioane de ucraineni ar urma să-şi părăsească ţara ca refugiaţi. Majoritatea dintre ei sunt femei şi copii, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 ani şi 60 de ani fiind obligaţi să rămână în ţară deoarece a fost decretată starea de urgenţă.

Premierul Sloveniei: “Dacă Ucraina cade, urmează Moldova”

Articolul precedentRusia și Ucraina au început negocierile
Articolul următorFlorin Cîțu: „Trebuie să tăiem imediat accesul sau interesele ruseşti în România”