Sursa foto: Adevarul

De cinci zile de când a izbucnit războiul în Ucraina, peste 300.000 de refugiați au fugit din calea gloanțelor și a bombardamentelor, căutând adăpost în Polonia sau România.

Uniunea Europeană a anunțat că se pregătește să le acorde tuturor refugiaților care fug din Ucraina dreptul de muncă și de ședere în toate statele membre pentru o perioadă de trei ani, informează Reuters.

Cu toate acestea, blocul comunitar trebuie să se pregătească pentru alte câteva milioane de refugiați care urmează să ajungă în țările care au frontieră terestră cu Ucraina, dacă războiul dintre Ucraina și Rusia nu se va încheia.

Zelenski cere ca Ucraina să fie primită de urgență în UE

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a precizat că majoritatea miniștrilor de externe UE sunt de acord cu directiva UE privind protecția temporară oferită refugiaților din Ucraina, chiar dacă unele voci au pus sub semnul întrebării această decizie.

„Vedem deja mulţi ucraineni care părăsesc ţara de primă intrare şi merg în alte state membre, în special în cele care au deja o mare populaţie ucraineană. Polonia este una dintre acestea, dar mai sunt Italia, Portugalia, Spania, Germania şi Republica Cehă”, a spus Johansson.  

Totodată, ministrul de interne german Nancy Faeser a declarat că toate țările membre UE sunt pregătite să primească pe cei ce fug din calea războiului.

De asemenea, comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarcic a anunțat că este de așteptat ca Uniunea Europeană să primească peste 4 milioane de persoane care fug din calea războiului, majoritatea fiind copii și femei deoarece bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt obligați să rămână în țară și să lupte împotriva forțelor rusești.

Reamintim că în urmă cu cinci ani, oficialii europeni au aprobat un acord de ridicare a vizelor pentru cetățenii ucraineni pentru șederi scurte de durată în Uniunea Europeană. Mai exact, cetățenii din Ucraina au dreptul să intre un blocul comunitar fără viză pentru o perioadă de 90 de zile în orice interval de 180 de zile, ca turiști, motive de afaceri, dar nu pentru a lucra, dacă aceștia posedă un pașaport biometric.

Rusia și Ucraina au început negocierile

Articolul precedentPrimăria Sectorului 5, alături de refugiaţi: “Din inimă pentru copiii Ucrainei”
Articolul următorApropiat de-al lui Putin: “Nu ştiu ce s-a întâmplat în capul lui”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.