Primarul Constanței: „Ce punem pe primul loc, omul sau mașina?”

150.000 de mașini, pe numai 30.000 de locuri de parcare

Regulamentul parcărilor din Constanța, contestat de consilierii liberali, blamat de cetățeni, intră într-o nouă fază, după ce a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local.

Întocmit de Horia Constantinescu, proiectul inițiat de primarul Vergil Chițac este din nou adus în discuție, de data aceasta pe rețelele de socializare. Unde, Chițac îi întreabă pe constănțeni „ce punem pe primul loc, omul sau mașina?”.

Vă doriți un oraș în care spațiul public să fie folosit pentru plimbare, relaxare și recreere? Sau un oraș ale cărui străzi, trotuare și spații verzi lasă impresia unui târg auto permanent?

Suntem în situația în care avem 150 de mii de mașini și 30 mii de locuri de parcare. Ca sa echilibrăm balanța e nevoie să construim parcări noi, dar și să  reducem numărul de mașini. Dacă numărul de mașini va continua să crească, nu vom reuși vreodată să corectăm acest dezechilibru. Vă rog să vă gândiți cât teren, câți bani și cât timp am consuma dacă am alege să acoperim toată nevoia de locuri de parcare. Și până la urma care ar fi rezultatul? Un oraș plin de parcări, plin de mașini? Asta ne dorim?

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța

Tarifele propuse, resurse pentru construcția de noi parcări

Totodată, acesta precizează că scopul regulamentului nu este de a-i taxa pe constănțeni, ci de a descuraja traficul, dar și staționarea în zona centrală a orașului. „Constănțenii au alternativa unui transport public îmbunătățit, a bicicletelor puse la dispoziție gratuit, a soluțiilor de mobilitate urbană oferite de operatorii privați (taximetre, ride-sharing, rent-to-ride)”, a scris Chițac, pe Facebook.

De asemenea, edilul consideră că gestionarea eficientă a spațiilor de parcare existente dau posibilitatea obținerii de venituri pentru amenajarea de parcări noi, așa cum de altfel este precizat într-un articol al Regulamentului. „Tarifele propuse exact asta sunt, o propunere. În regulament este stipulat că ele se aprobă de către consiliul local. Consilierii pe care i-ați ales, au dreptul și responsabilitatea să stabilească un tarif optim atât pentru buzunarul dumneavoastră cât și pentru nevoile bugetare de a finanța construcția de noi parcări”, a concluzionat primarul Chițac.

Proiectul, amânat până la următoarea ședință a CL

Edilul Vergil Chițac este cel care le-a solicitat consilierilor o amânare cu privire la acest Regulament, până la următoarea ședință a CL.

„Modernizarea infrastructurii stradale și dezvoltarea transportului public sunt procese care necesită răbdare, implicare și contribuție din partea fiecărui cetățean. Eu cred că fiecare dintre noi trebuie să ne aducem contribuția printr-o atitudine binevoitoare, o acceptare a schimbării pentru că singurul lucru veșnic este schimbarea și lucrul acesta trebuie să se vadă în binele comunității”, a explicat primarul Constanței, după scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului.

Turiștii vor plăti vinietă în Constanța

Articolul precedentStelian Ion: „Grupurile infracționale trebuie lovite acolo unde le doare cel mai tare, adică la bani”
Articolul următorEmanuel Ungureanu publică contractele încheiate de Rareș Bogdan cu statul: „Gata cu hoțiile!”