Stelian Ion: „Grupurile infracționale trebuie lovite acolo unde le doare cel mai tare, adică la bani”

Declarația ministrului Justiției a venit la bilanțul activității pe 2020 a DIICOT

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, la prezentarea bilanţului DIICOT, că în instrumentarea dosarelor de trafic de persoane, trafic de droguri şi criminalitate informatică trebuie avută în vedere şi componenta de spălare a banilor.

„Trebuie să lucrăm la blocarea fluxurilor de bani și apoi la recuperarea prejudiciilor și produsului din infracțiuni, deoarece grupurile infracționale trebuie lovite acolo unde le doare cel mai tare, adică la bani”, a spus ministrul Justiției, Stelian Ion, potrivit comunicatului de presă al ministerului Justiției.

De asemenea, a mai spus ministrul, abordarea cauzelor de trafic de persoane, dar și de trafic de droguri și criminalitate informatică trebuie să aibă în vedere și componenta de spălare a banilor, fiind o continuare firească a activității unor grupări criminale care obțin venituri din aceste infracțiuni.

Recomand ca spălarea banilor să fie prevăzută ca prioritate operațională, întrucât infractorii români și grupările din care fac parte, care acționează în spațiul european și nu numai, trimit bani în țară pentru a fi „spălați”. Toți acești bani și bunurile care sunt achiziționate trebuie să facă obiectul unor măsuri de indisponibilizare și, ulterior, de confiscare.

Ministrul Justiției, Stelian Ion

Un sprijin onest pentru procurori

Totodată, ministrul Justiției le-a mulțumit procurorilor DIICOT pentru eforturile depuse în anul care s-a încheiat și i-a felicitat pentru rezultatele obținute, în condiţiile în care activitatea DIICOT şi a unităţilor de parchet, în general, a fost îngreunată şi de pandemia de coronavirus. De asemenea, le-a reamintit că vor găsi întotdeauna în Ministerul Justiției, cât timp se va afla la conducerea instituției, un sprijin onest în încercarea de a construi un mediu mai sigur pentru societatea românească.

CSM, față în față cu ministrul Justiției: acuzații de dublă măsură și dublu discurs