Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri, la evenimentul de lansare a studiului „Economic Survey of Romania”, organizat cu prilejul vizitei secretarului general al OCDE, Mathias Cornann, că studiul prezentat este o radiografie multidimensională a realităților socio-economice din țara noastră.
Prim-ministrul a menționat faptul că Guvernul va continua reformele pentru modernizarea economiei, iar proiectele pe care România le dezvoldă cu OCDE arată angajamentul ferm al țării noastre în ceea ce privește aderarea la organizație.
„Studiul oferă factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive. Prima parte este dedicată perspectivelor politice cheie, incluzând o prezentare a situaţiei macroeconomice şi a evoluţiilor pe termen mediu, cu o atenţie specială acordată pandemiei şi implicaţiilor sale pentru economie”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit news.ro.
Ciucă: „Autorităţile române sunt conştiente de necesitatea îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii”
Totodată, premierul a mai declarat că în cadrul studiului au fost efectuate analize privind modernizarea sistemului de învățământ și prevenirea abandonului școlar, precum și îmbunătățirea competențelor digitale în educația primară.
„Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a creşte participarea tinerilor, pentru a proteja categoriile vulnerabile, în special în comunităţile marginalizate, pentru a sprijini programele de formare”, a spus premierul Ciucă.
De asemenea, Nicolae Ciucă a afirmat că în ceea ce privește sistemul de pensii, țara noastră se află într-un proces de reformă, precizând că vor fi adoptate măsuri pentru asigurarea sustenabilitiății sistemului public de pensii pe termen mediu și lung.
În încheierea mesajului său, Nicolae Ciucă a precizat că îmbunătățirea educației și formarea profesională a tinerilor contribuie la redresarea economică și la creșterea nivelului de trai a cetățenilor.
„Studiul reprezintă un instrument util, care aduce o valoare adăugată ridicată factorilor de decizie politică, subliniind în mod echilibrat eforturile depuse până acum de ţara noastră, dar oferind în acelaşi timp recomandări utile în domeniile de o importanţă deosebită pentru România”, a concluzionat premierul.
Reaminintim că pe 25 ianuarie 2022, Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis deschiderea negocierilor de aderare cu țara noastră, alături de țări precum Bulgaria, Peru, Brazilia și Argentina.