Sursă Foto: Facebook

Iulian Bulai, deputat în al doilea mandat, a fost amendat azi de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru un derapaj pe Facebook de acum un an, când a scris într-o postare despre Naşterea Domnului, un copil dintr-o familie ciudată, cu „o mamă surogat” şi un tată care „acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea”. Bulai scrie azi din nou pe Facebook că nu a fost înștiințat de CNCD despre amenda de 5.000 de lei și că a aflat din presă, ba chiar pare să se simtă nedreptățit, în condițiile în care își aduce aminte că a regretat sincer și și-a cerut scuze. Chiar dacă deputatul nu a luat legătura cu CNCD, informația privind sancționarea sa a fost confirmată de Csaba Asztalos, președintele instituției, pentru G4Media.ro.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a sancționat cu amendă de 5.000 de lei pe deputatul USR Iulian Bulai pentru o postare pe Facebook în care a scris că Fecioara Maria a fost o ”mamă surogat”. Bulai a fost sancționat pentru postarea considerată ”denigratoare, ofensatoare la adresa creștinilor cu referire la sărbătoarea Crăciunului”. Consiliul a luat decizia cu majoritate de voturi și a constatat că postarea lui Iulian Bulai ”aduce atingere demnității umane a creștinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare la adresa acestora”. CNCD a considerat în motivarea sancțiunii că statutul de parlamentar a lui Iulian Bulai implică o mai mare răspundere în exercitarea libertății de exprimare”, scrie sursa citată.

Momentan însă, Bulai nu se încurcă în detalii. Pentru că, din ce spune, nu le are.

Am aflat din presă despre o sancțiune primită de la CNCD. Până la acest moment, ea nu mi-a fost comunicată în mod oficial.
Bănuiesc că sancțiunea privește o postare de acum mai bine de un an despre Fecioara Maria. Sunt un creștin catolic practicant, iar viața mea a fost și este puternic influențată de valorile credinței mele. Intențiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva.

Am înțeles, încă de pe atunci, că e posibil ca formularea mea să nu fi fost cea mai fericită și mi-am cerut scuze la momentul respectiv și pentru formularea în cauză, și pentru interpretările distorsionate la care ar fi putut da naștere. Continuă să-mi pară rău. În același timp, însă, nu cred că există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună și diferit credințele noastre. Și să-i iertăm pe cei care greșesc fără voie.
Întrucât nu am primit o informare oficială cu privire la sancțiune, nu cunosc motivația CNCD. Din acest motiv, nu pot spune mai multe despre ea. Când voi fi informat pe cale oficială și voi afla mai multe detalii, voi reveni, dacă e nevoie, asupra acestui subiect.
Vă mulțumesc tuturor pentru înțelegere și susținere”, scrie deputatul pe Facebook.

În prezent, Iulian Bulai este președinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și membru în Comisia pentru afaceri europene. În mandatul 2016 – 2020, deputatul de Neamț a fost membru în Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, în Comisia pentru afaceri europene (din septembrie 2019), vicepreședinte în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei şi bărbaţi (până în septembrie 2019), dar și în Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor privind modalitatea de încheiere a unor contracte de colaborare cu terţe persoane şi a modului de angajare şi efectuarea a cheltuielilor din bani publici în executarea contractelor de colaborare la Societatea Română de Televiziune.

Articolul precedentTurcan vrea recalcularea a 5 milioane de pensii
Articolul următorConcediat de Nicușor Dan, dar uns director la Spitalul de Pediatrie Ploiești!