Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și președintele Comisiei Centrale de Despăgubiri, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită.
DNA a precizat joi că procurorii anticorupție au dispus, de asemenea, efectuarea urmăririi penale față de Cristian Sebastian Mihai, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoș Bogdan și Cătălin Florin Teodorescu, membri în aceeași comisie din cadrul ANRP, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, față de Florentina Savu — consilier în cadrul ANRP — Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
Totodată, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de „baronul cuprului” Horia Simu pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dare de mită (două infracțiuni) și spălarea banilor, în formă continuată, precum și față de Alin Horațiu Dima, expert evaluator, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu și luare de mită.
Conform DNA, pe 22 octombrie 2009, suspectul Horia Simu, printr-un intermediar, a achiziționat drepturile litigioase ce priveau o suprafață de teren situată în municipiul Constanța, prețul cesiunii fiind de 700.000 de euro. De la acea dată, suspectul Horia Simu a inițiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajați ai firmelor sale și prin intermediul unor persoane cu funcții de conducere din cadrul unor instituții publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obținerea despăgubirilor prin intervenția acestora la nivelul autorităților implicate în procedura de retrocedare.
Urmare a acestor demersuri, potrivit procurorilor, la data de 26 mai 2011, suspecții Crinuța Nicoleta Dumitrean, Cristian Sebastian Mihai, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Florentina Savu, Dragoș Bogdan, Cătălin Florin Teodorescu și o altă persoană, în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente) și a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Alin Horațiu Dima, prin care valoarea unui teren în suprafață de 25 hectare situat în municipiul Constanța (zona Brătianu — Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.
„Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unui avantaj patrimonial de către suspectul Horia Simu și alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase”, precizează comunicatul DNA.

Articolul precedentDupă Ioan Niculae, urmează Ioan Neculaie. Omul de afaceri braşovean va fi cercetat sub control judiciar pentru evaziune fiscală
Articolul următorMitrea vrea acasă. Fostul ministru al Transporturilor a depus o cerere de eliberare condiţionată