STS a implementat noile marcaje pe certificatul european Covid

Până în ajunul Crăciunului, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat implementarea noilor marcaje pe certificatul european Covid, în contextul în care „boosterul” –  a treia, respectiv a doua doză (în cazul serului de la Johnson&Johnson)  – este tot mai des administrat în țările Uniunii Europene. Mai mult, începând cu 1 februarie, certificatul verde are valabilitate limitată de 9 luni de la schema completă de vaccinare.

„În conformitate cu Decizia (UE) 2021/2301 a Comisiei din 21 decembrie 2021 de modificare a specificațiilor tehnice, Serviciul de Telecomunicații Speciale a adaptat sistemul informatic de eliberare a certificatelor digitale COVID potrivit noilor norme de codificare a certificatelor de vaccinare. Noul cadru de reglementare european va asigura, unitar în toate țările, diferențierea între certificatele de vaccinare care atestă finalizarea seriei primare și certificatele de vaccinare emise în urma unei doze de rapel”, se arată în comunicatul de presă al STS.

Conform noilor specificații, certificatele de vaccinare se marcheză astfel:

•    3/3 pentru o doză de rapel în urma unei serii primare de vaccinare de 2 doze;

•    2/1 pentru o doză de rapel în urma unei vaccinări cu doză unică

Serviciul de Telecomunicații Speciale

Concret, începând cu data de 24 decembrie, pe certificatele digitale UE privind COVID-19 emise în România pentru certificatele de vaccinare ale persoanelor care au o doză Johnson&Johnson se schimbă marcajul european pentru diferențierea dozelor suplimentare de rapel.

Totodată, autoritățile au recomandat celor care și-au făcut boosterul cu serul produs de Johnson&Johnson să își genereze un nou certificat digital european Covid. „Pe noul certificat, la secțiunea «Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1»”, au precizat cei de la STS.

Potrivit aceluiași comunicat, până la data de 24 decembrie 2021, în România au fost generate 10,5 milioane de certificate digitale UE privind COVID-19, prin intermediul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltată de STS. Dintre acestea, 91% au reprezentat certificate de vaccinare împotriva COVID-19.

Cele mai multe certificate, 228.849, au fost descărcate în 26 octombrie, aceea fiind a doua zi de când s-a impus obligativitatea prezentării documentumentului la accesul în diverse spații, precum marile centre comerciale.

De la începutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie 2020, în România au fost folosite 15.749.303  doze de vaccin, 7.918.813 de persoane au administrată prima doză, 7.781.563 au schema completă, iar 1.960.336 au și doza „booster”. În acest moment sunt disponibile patru seruri împotriva Covid: Pfizer BioNTech (rapel la 21 de zile), Moderna (a doua doză la 28 de zile), Astra Zeneca (rapel la 8 săptămâni) și Johnson&Johnson (administrare în doză unică).

Certificatele COVID, valabile doar 9 luni în Uniunea Europeană

Articolul precedentÎși forțează România norocul cu UE, cu CCR care nu e tocmai de acord cu supremația dreptului european?
Articolul următorPalatul Parlamentului, spart de un petrecăreț. Cetățeanul turmentat a fost reținut pentru 24 de ore.