Reprezentanții companiei Moderna au anunțat că vor să dezvolte o doză de rapel pentru noua variantă Omicron a coronavirusului, relatează AFP. Compania americană a precizat, printr-un comunicat oficial, că acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru care vizează rapelul specific pentru variantele îngrijorătoare.
Mai mult, Moderna a dat asigurări că dozele dezvoltate pentru variantele Delta și Beta au demonstrat că sunt sigure, iar noua doză de vaccin va reuși să țină sub control varianta Omicron, apărută în Africa de Sud.
„De la început, am spus că pentru combaterea pandemiei a fost imperativ să fim proactivi la revoluţia virusului”, a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.
Noua tulpină a coronavirusului a fost descoperită
Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că mutațiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare. Pe lângă Moderna, laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, au început să studieze noua variantă.
Specialiștii au precizat că în următoarele două săptămâni vor avea mai multe date despre noua variantă COVID-19. Mai mult, primele rezultate ale studiului vor permite să determine dacă Omicron este imună la vaccinurile produse până acum. Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentelor a precizat că este „prematur” o adaptare a vaccinurilor la varianta sud-africană.
Restricții la nivel european din cauza noii variante de COVID-19
Tot mai multe state din Europa își închid granițele și interzic zborurile către Africa de Sud. Primele cazuri cu noua tulpină au fost descoperite și în Israel și Belgia. Vineri, 26 noiembrie, Comisia Europeană a propus suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii „variante îngrijorătoare” a coronavirusului, potrivit unui anunț al președintei Ursula von der Leyen.
Franța a suspendat sosirile din șapte țări. Mai mult, Germania urmează să refuze intrarea pe teritoriul său a unor călători străini care provin din Africa de Sud.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că noua variantă sud-africană descoperită se răspândește mult mai repede. Mai mult, medicul a subliniat că în România trebuie accelerată vaccinarea populației pentru o prevenire a unui dezastru sanitar. Și ministerul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă și a recomandat populației să se imunizeze.