Crinuța Dumitrean, fosta șefă ANRP, primește 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare

Fosta șefă a ANRP (Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor), Crinuța Dumitrean a fost condamnată, în cursul acestei zile, la 6 ani și 3 luni cu executare, după ce, ulterior, DNA a acuzat-o că a primit 400.000 de euro, sub formă de mită. De asemenea, aceasta a mai fost acuzată și de abuz în serviciu.

Banii primiți de fosta șefă ANRP de la Horia Simu vor fi confiscați

Judecătorii au dispus ca banii pe care Crinuța Dumitrean i-a primit cu titlul de mită de la omul de afaceri Horia Simu să fie confiscați. La rândul său, Horia Simu a primit 6 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor (…) au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu – Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

se arată în comunicatul DNA

Atilla Gabor a fugit în Ungaria

În același dosar a fost anchetat și fostul deputat din partea UDMR Atilla Gabor, acesta primind 5 ani de închisoare cu executare, după ce anterior primise încă o pedeapsă, din urma unui alt dosar, de 3 ani. Astfel, din cele două a rezultat un cumul de 5 ani de închisoare. Acesta a fugit, între timp, în Ungaria și este dat în urmărire generală.

Recordul pedepselor în acest dosar îl deține Alin Horațiu Dima (9 ani și 8 luni de închisoare cu executare). Dima deținea funcția de evaluator la momentul respectiv și a fost acuzat că ar fi primit, la rândul lui, suma de 5.000 euro, printr-un intermediar.

Concret, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare, întocmit cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, nu au constatat faptul că inculpatul Dima Alin Horaţiu a supraevaluat terenul respectiv, deşi aveau cunoştinţă de faptul că suprafaţa respectivă era situată în extravilanul municipiului Constanţa şi avea destinaţia de teren agricol. Mai mult, în cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidenţiată poziţia exactă a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzacţii de vânzare, ci doar oferte de vânzare a unor terenuri situate în intravilanul şi extravilanul municipiului Constanţa care nu aveau categoria de folosinţă teren agricol.

explică DNA

Crinuţa Dumitrean, urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu şi luare de mită

Alte condamnări: Remus Virgil Baciu – 5 ani şi 7 luni cu executare, Cristian Sebastian Mihai – 4 ani şi 4 luni cu executare, Oana Vasilescu – 3 ani cu suspendare, Dragoş Bogdan – 3 ani cu suspendare, dar şi Florentina Savu (consilier) – 4 ani cu executare. Cătălin Florin Teodorescu, fost deputat, a primit 3 ani cu suspendare.

Decizia nu este una definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentCodrin Ștefănescu, sprijin necondiționat pentru candidatura independentă a lui Gabriel Oprea în Camera Deputaților
Articolul următorGeorge Soros și Viktor Orban, într-un schimb de replici dure
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.