George Soros și Viktor Orban, într-un schimb de replici dure

Discrepanțele de opinie dintre omul de afaceri George Soros și premierul Ungariei Viktor Orban nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Cu toate că împart aceleași origini maghiare, viziunile și politicile acestora sunt diametral opuse, astfel că eventualele conflicte verbale devin inevitabile. Ceea ce s-a întâmplat, de altfel, și acum, când atât George Soros, cât și premierul Orban s-au luptat în editoriale de presă, expunându-și, pe rând, opiniile și argumentele care susțin aceste opinii.

George Soros: „Având origini evreiești ungurești, sunt îngrijorat în mod deosebit de situația din Ungaria, unde am activat ca filantrop de mai bine de 30 de ani

Orban a deschis un nou front cu Jean-Claude Juncker și George Soros

2019

În opinia lui George Soros, nerespectarea statului de drept este un „păcat” foarte mare pe care îl poate comite o țară europeană, astfel că atitudinea refractară a Ungariei și a Poloniei poate dăuna și, mai mult decât atât, poate atrage consecință după sine. Acuzele lui Soros se îndreaptă, în primul rând, împotriva premierului maghiar, cel care beneficiază de reputația unui politician totalitar.

Ungaria și Polonia s-au opus bugetului pe șapte ani al UE de 1,15 trilioane de euro și planului European de refacere de 750 de miliarde de euro. Deși cele două țări sunt cei mai mari beneficiari ai bugetului, guvernele lor se opun hotărât condiției respectării statului de drept adoptată la solicitarea Parlamentului European. Ei știu că încalcă statul de drept în mod sfruntat și nu vor să plătească pentru consecințe.

Premierul Ungariei, Victor Orban și, într-o măsură mai mică, liderul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, nu se opun atât de mult conceptului abstract al statului de drept. Pentru ei, statul de drept reprezintă limitarea corupției politice și corupției personale. Vetoul este un pariu disperat făcut de doi infractori în serie.

Este o mișcare fără precedent, venită într-un moment în care Europa suferă de pe urma creșterii cazurilor de covid-19 și asta i-a surprins reprezentanții celorlalte state UE. Însă, după ce șocul a trecut, o analiză mai atentă arată că exista un mod de a trece peste acest veto.

Condiționalitatea statului de drept a fost adoptată. În cazul în care nu va exista un acord supra noului buget, se va extinde, de la un an la altul, vechiul buget care expiră în 2020. Ungaria și Polonia nu vor mai primi fonduri din acest buget, pentru că guvernele lor violează statul de drept.

Astfel, fondul de refacere, numit Next Generation EU, ar putea să fie implementat folosind o metodă de cooperare intensificată, așa cum a propus Guy Verhofstadt. Dacă UE merge pe acest drum, vetoul Orban-Kaczynski poate fi ocolit. Întrebarea este dacă UE, poate cu cancelara Angela Merkel deschizând drumul, va avea sau nu voința politică necesară.

Sunt un susținător dedicat al modelului UE de societate deschisă, construit pe baza statului de drept. Având origini evreiești ungurești, sunt îngrijorat în mod deosebit de situația din Ungaria, unde am activat ca filantrop de mai bine de 30 de ani.

Orban a construit în Ungaria un sistem cleptocratic care să jefuiască țara. Este greu de estimat cât de mult s-a îmbogățit familia lui și cât de mult s-au îmbogățit prietenii lui, însă mulți au devenit foarte bogați. Orban se folosește acum de noul val de covid-19 pentru a amenda Constituția Ungariei și legea electorală (încă o dată) și pentru a deveni premier pe viață, prin mijloace constituționale. Asta este o tragedie pentru poporul maghiar.

Să va dau câteva exemple despre cum Orban i-a jefuit pe unguri. A transferat sume mari din banii publici la o serie de fundații pe care le controlează direct. Printr-un truc constituțional, Orban transferă aceste active din domeniul public în cel privat. Este nevoie de două treimi din voturile parlamentului pentru a le înapoia poporului. Este vorba de 2,8 miliarde de dolari.

Printr-o serie de tranzacții frauduloase, companii apropiate lui Orban au cumpărat 16.000 de ventilatoare pentru statul ungar, la un preț de un miliard de dolari, mult peste numărul de paturi de terapie intensivă și peste numărul de cadre medicale care să le folosească. O analiză arată că Ungaria a plătit cel mai mult pentru ventilatoare făcute în China, de 50 de ori mai mult decât Germania. Una dintre aceste companii a încheiat un contract cu Slovenia, unde premierul Janez Jansa este un prieten apropiat al lui Orban. OLAF trebuie să investigheze dacă s-a comis vreo fraudă cu banii UE. Trebuie investigat și recentul contract prin care Ungaria va deveni prima țară europeană care va folosi vaccinul din Rusia.

În același timp, Orban încearcă să evite orice răspundere pentru aceste acțiuni și încearcă să evite repetarea rezultatului de la alegerile din 2019, când Fidesz a pierdut controlul Budapesta și în alte orașe importante. Vrea să priveze Budapesta de resurse financiare, opunându-se inițiativei municipalității de a împrumuta bani de la Banca Europeană de Investiții pentru a cumpăra echipamente pentru transportul de personae care să permita distanțarea socială.

Orban are control aproape total în afara marilor orașe, acolo unde locuiește majoritatea populației. Controlează informația la care oamenii au acces, iar în multe zone rurale votul nu este secret. Opoziția nu are cum să câștige.

Doar UE poate ajuta în aceste condiții. Fondurile UE, spre exemplu, ar trebui direcționate către autoritățile locale, acolo unde mai funcționează democrația în Ungaria, nu la nivel național.

UE nu-și poate permite să compromită condiționalitatea statului de drept. Modul în care UE va răspunde la provocarea Orban-Kaczynski va hotărî dacă UE va supraviețui ca societate deschisă fidelă valorilor pe carte a fost edificată”, a declarat omul de afaceri George Soros.

În contrapartidă, premierul Ungariei, Viktor Orban, a spus: „Soros este un infractor economic

Nici premierul Ungariei nu s-a lăsat mai prejos, acesta afirmând despre George Soros, considerându-l pe acesta un infractor economic care, la momentul respectiv, și-ar fi obținut averea impresionantă prin speculă, în defavoarea oamenilor, însă și a anumitor state.

Mulți cred că premierul unei țări nu ar trebui să intre într-o polemică cu George Soros. Motivul este că Soros este un infractor economic, pentru că și-a obținut banii prin speculă, ruinând viața a milioane de oameni, șantajând chiar întregi economii naționale. Așa cum guvernele nu ar trebui să negocieze cu teroriștii, spun oamenii, premierii nu ar trebui să intre în polemici cu infractorii economici.

Acum sunt însă obligat să o fac, pentru că, într-un articol apărut în Project Syndicate pe 18 noiembrie, speculantul născut în Ungaria George Soros le-a dat ordine liderilor europeni. În acest articol, el le cere să pedepsească sever statele membre care nu vor să fie parte a unui Imperiu european unificator, sub stindardul ”societății deschise” globale.

De-a lungul istoriei, forța Europei a venit întotdeauna de la națiunile ei. Deși au origini diferite, națiunile au fost aduse împreună de credința comună. Baza comunităților noastre a fost modelul european, bazat la rândul lui pe tradițiile iudeo-creștine. Libertatea creștină a dat libertatea gândirii și a culturii și a dus la competiția beningnă dintre națiunile europene. Magnificul amalgam de contraste a făcut din Europa puterea conducătoare a lumii vreme de secole.

Toate încercările de unificare a Europei sub auspicii imperiale au eșuat. Experiența istorică ne spune că Europa va fi măreață din nou doar dacă națiunile ei își vor regăsi măreția și vor rezista în fața ambițiilor imperial sub orice formă.

Marile puteri încearcă din nou să eradicheze națiunile Europei și să unească continentul sub stindardul unui imperiu global. Rețeaua Soros, care este inflitrată în birocrația și elita politică a Europei, lucrează de ani de zile pentru a face din Europa un continent de imigranți. Astăzi, rețeaua Soros, care promovează societatea dschisă globală și vrea să distrugă cadrul național, este cea mai mare amenințare cu care au de-a face statele UE. Scopurile rețelei sunt evidente: să creeze societăți multietnice, multiculturale, deschise, prin intesificarea migrației, și să demanteleze sistemul de decizie național, trecându-l în mâinile unei elite globale.

UE are parte de multe năpaste: criza economică de proporții nemaivăzute de generații din 2008, criza migrației din 2015, pandemia din 2020. Europa nu s-a refăcut încă de pe urma ultimelor crize, motiv pentru care impactul pandemiei poate să creeze probleme și mai mari. Sunt deja indicii că se va întâmpla așa: în unele țări datoria publică, șomajul și situația economică generală au ajuns la niveluri critice. Nevoia de solidaritate europeană, ca națiunile Europei să se ajute reciproc, nu a fost niciodată mai mare.

În timpul tuturor acestor crize, acest speculant – care se autointitulează filantrop – nu s-a uitat la interesele popoarelor Europei, ci la interesele lui. El a atacat forintul ungar și cea mai mare bancă a Ungariei în perioada crizei economice, a planificat accelerarea distribuirii, finanțării și găzduirii imigranților în perioada crizei migrației; iar acum le propune statelor membre să se pedepsească unul pe altul, în loc să fie solidare și să-și acorde sprijin reciproc.

Rețeaua condusă de George Soros nu mai are nici cea mai mică ezitare și recurge la intervenție directă. Vrea să pună presiune pe statele națiune mai mult decât a făcut-o până acum. Învrăjbește popoarele Europei unul împotriva altuia. Sistemul operațional al rețelei Soros este ca un labirint și este prezent pe diferite scene ale vieții publice. Pe statul de plată al lui Soros se află o listă lungă de jurnaliști, politicieni, judecători, birocrați, agitatori politici care se dau drept membri ai societății civile. Deși miliardarul își acuză inamicii că sunt corupți, el însuși este cel mai corupt om din lume. Plătește și cumpără pe oricine poate – iar cei pe care nu-i poate mitui vor fi defăimați, umiliți, intimidați și distruși de rețeaua sa prin arma formidabilă pe care o deține: batalioanele presei de stânga.

Mulți înalți birocrați din UE lucrează cu rețeaua Soros pentru a crea un imperiu unificat. Vor să construiască un sistem instituțional care, sub egida societății deschise, să forțeze impunerea unui sistem unificat de gândire, o cultură unificată, un model social unificat în toate națiunuile independente din Europa. Vor să anuleze dreptul fiecărui popor de a-și decide propriul destin. Acesta este și scopul propunerii lor despre „statul de drept” – care, de fapt, nu recunoaște supremația legii, ci supremația forței. Ar fi mai corect ca statul de drept să se numească ”domnia majorității”.

Sunt evidente diferențele dintre noi. Soros vrea o societate deschisă, în timp ce noi vrem o societate sigură. După el, democrația nu poate fi decât liberală, în timp ce noi spunem că democrația este creștină. Potrivit lui, libertatea nu servește decât la realizarea personală, în timp ce noi credem că libertatea poate fi folosită și pentru a urma învățăturile lui Hristos, pentru a ne sluji țările și a ne proteja familiile.  Baza libertății creștine este libertatea de a decide. Acum, această libertate este în primejdie.

Noi, cei din Estul UE, știm foarte bine ce înseamnă să fii liber. Istoria țărilor din Europa Centrală a fost o luptă neobosită pentru libertate împotriva imperiilor, o bătălie continuă pentru a ne obține dreptul de a ne decide propriul destin. Avem experiența amară la prima mână că fiecare inițiativă imperială duce la înrobire. Încă mai există oameni din generația luptătorilor pentru libertate – în fostul Bloc Estic, din Estonia până în Slovenia, de la Dresda la Sofia – care își aduc aminte cum este să te opui tiraniei, conducerii unei singure personae și comunismului: intimidare, ruinare materială și morală, abuz fizic și mental. Nu mai vrem așa ceva.

Liderii vestici care și-au trăit viețile într-o lume liberă moștenită și a statului de drept ar trebui acum să îi asculte pentru cei care au luptat pentru libertate și care – bazându-se pe experiențele lor de viață – pot să distingă între domnia legii și tiranie. Astfel, liderii vestici trebuie să accepte că nu vom renunța în secolul 21 la libertatea pentru care am luptat în secolul 20.

Bătălia pentru și împotriva noului imperiu de la Bruxelles nu a fost încă decisă. Bruxellesul pare că se predă, însă multe țări rezistă. Dacă vrem să ne menținem libertatea, Europa nu trebuie să cadă în fața rețelei Soros”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentCrinuța Dumitrean, fosta șefă ANRP, primește 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare
Articolul următorFlorian Bodog: „Aceste persoane sunt condamnate să nu voteze”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.