Sursa foto: Facebook/Ciolacu Marcel

Subiectul majorării pensiilor rămâne un subiect aprins în coaliția de guvernare, de fapt între reprezentanții PSD și PNL.

Ieri, social democrații au început din nou să arate cu degetul înspre liberali, arătând că doar PSD este serios pe subiect, moment în care aceștia din urmă au reacționat.

Într-o postare pe Facebook, PSD subliniază că „este singurul partid care s-a luptat întotdeauna pentru creșterea pensiilor românilor. În schimb, liderii Dreptei consideră creșterea pensiilor o povară, care merită purtată doar în preajma campaniilor electorale”.

În filmarea care însoțește cele câteva rânduri scrise, liderul PSD Marcel Ciolacu se arată circumspect că pensiile ar fi crescut „dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare”, și nu doar atât. Criticile sunt îndreptate direct către PNL și chiar împotriva președintelui țării, Klaus Iohannis, ca și cum social democrații și liberalii nu ar fi în aceeași coaliție:

Nu am nicio reținere să îi reamintesc domnului președinte Klaus Iohannis că, atunci când era domnul Câțu prim-ministru, domnia sa spunea că nu sunt bani pentru a creștere pensiile și trebuie să calculăm foarte bine. Și nu aveam nici criză energetică, nu aveam nici război în Ucraina

Răspunsul a venit la câteva ore, prin „vocea” purtătorului de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Tot pe Facebook, acesta vine cu argumente legate de grija pe care PNL o are de fapt față de români, implicit față de pensionari:

În anii în care a fost la guvernare, Partidul Național Liberal a fost consecvent în demersurile făcute pentru a sprijini pensionarii.

Guvernul condus de PNL a crescut pensiile atât la 1 septembrie 2020, când punctul de pensie a crescut cu 14% (de la 1.265 lei la 1.442 lei), cât și la 1 ianuarie 2022, când a fost majorat punctul de pensie cu 10% (de la 1.442 lei la 1.586 lei).

Totodată, pentru a veni în sprijinul pensionarilor afectați de creșterile de prețuri, guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a acordat un sprijin financiar în luna ianuarie celor cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei. Iar, în luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei au primit un alt sprijin financiar în valoare de 700 de lei.

În continuare, PNL consideră că pensiile trebuie să crească și căutăm soluțiile prin care această majorare să fie cât mai aproape de rata inflației, ținând cont și de limita în care poate fi sustenabilă de la bugetul de stat. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă au spus foarte clar că pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele inflației.

PNL a majorat pensiile când a fost la guvernare și o va face și începând cu anul viitor”.

Articolul precedentAvocatul Poporului verifică condițiile de cazare din Academia de Poliție
Articolul următorProbleme cu plata burselor pentru elevi. Ministerul Educației are explicații și promite rezolvări