Sursă foto: Facebook/WWF România
Sursă foto: Facebook/WWF România

O nouă investigație aparținând membrilor WWF, o organizație pentru protecția mediului din România, a expus că aplicația SUMAL nu face față valului de ilegalități existente în pădurile României.

Potrivit rezultatelor investigației, populația se descurcă pe cont propriu și, de cele mai multe ori, aplează la ilegalițăți atunci când trebuie să achiziționeze lemn pentru foc.

În 2022, acest tip de combustibil este tot mai scump și greu de găsit.

Organizație pentru protecția mediului: ”Transporturile ilegale au devenit o normalitate”

Efect în cascadă al plafonării prețului la lemnul de foc. Transporturile ilegale au devenit o normalitate la nici 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței care plafonează prețul lemnului de foc la 400 lei/mc. După intrarea în vigoare a ordonanței, timp de 7 zile am monitorizat video toate transporturile de lemn care ieșeau din pădure în diferite locații din județele Brașov și Sibiu. Rezultatul este sumbru: peste 40% dintre transporturi sunt ilegale”, au transmis membrii WWF din România.

Tanczos Barna a limitat preţul lemnului de foc, dar nu a oferit o subvenţie pentru prețul care depăşeşte 400 lei/ mc cu TVA inclus

Măsura la care a recurs ministrul Mediului nu face decât să încurajeze evaziunea fiscală, tăierile ilegale, dar și o criză a lemnului pe piață.

Prin urmare, membrii WWF din România fac un nou apel către Parlament să adopte compensarea condiționată ca soluție pentru protejarea populației defavorizate.

În felul acesta ne asigurăm că populația va cumpăra doar lemn recoltat legal, căci fără chitanță nu va primi compensarea, și că vom folosi responsabil această resursă, adică nu vom subvenționa arderea sortimentelor superioare de lemn care pot fi folosite pentru construcții sau mobilă”, se arată în investigația organizației.

Articolul precedentAna Predescu, deputat de Brașov: ”Este necesară educarea, sprijinirea și ocrotirea femeilor care fac parte din medii defavorizate”
Articolul următorCodrin Ștefănescu, către ministrul Energiei: ”Pleacă odată și du-te unde vezi cu ochii!”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time