Sursa Foto: Gandul.ro.

România este luată în calcul de a fi adăugată în Programul Visa Waiver al Statelor Unite ale Americii. Altfel spus, românii ar putea călători în Statele Unite fără a mai avea nevoie de o viză. Visa Waiver este un program al guvernului american ce le permite cetăţenilor din ţările incluse să călătorească în SUA ca turişti sau pentru afaceri pentru o perioadă de 90 de zile sau mai puţin, fără viză.  

Alejandro Mayorkas, secretarul american al Securității Interne, a precizat că pe lângă România se află și Israel, Cipru și Bulgaria. Conform Ambasadei SUA în România, cei care doresc să călătorească în cadrul programului trebuie să solicite o autorizație prin intermediul Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA). Mai mult, ei vor fi verificați la punctele de intrare în Statele Unite. De asemenea, ei vor fi înscrişi în Programul US-VISIT al Departamentului de Securitate Internă al Statelor Unite.

Ce cerințe trebuie să îndeplinească cei care vor opta pentru Programul Visa Waiver

Momentan există 40 de țări în Programul Visa Waiver. În septembrie, Statele Unite au adăugat Croația în programul de scutire de viză. Pentru ca o țară să participe în program trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Printre care cele legate de imigrare, securitatea documentelor și combaterea terorismului. Mai mult, o cerință esențială e rata refuzurilor acordării de vize temperare să fie sub 3%.

Dacă România va fi acceptată în Programul Visa Waiver, românii vor putea călători, pentru minim 90 de zile, în SUA, fără viză. Cu toate acestea, călătorii vor fi nevoiți să dețina o autorizație ESTA și un pașaport conform programului. Mai mult, ei trebuie să specifice scopul călătoriei: afaceri, turism sau doar în tranzit.

Conform Profit.ro, rata de refuz pentru România este peste pragul de 3 %, respectiv 10,14%. Altfel spus, țările care doresc să facă parte din Programul Visa Waiver trebuie să aibă o rată de refuz pentru vizele eliberate mai mică de 3% sau o medie pe 2 ani mai mică de 2%. În timpul mandatului lui Donald Trump, Klaus Iohannis a precizat că președintele american și-a exprimat susținerea susținerea pentru eforturile României de a intra în programul Visa Waiver.

SUA solicită cetățenilor americani să evite călătoriile în România

Articolul precedentPături și saci de dormit pentru bolnavii din spitalele din Timișoara
Articolul următorCertificatul verde la locul de muncă – a picat în Senat; oricum era o lege cumva incompletă
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.