Raed Arafat, despre certificatul verde în rândul angajaților din sistemul public. Va fi adoptat în următoarele 2-3 săptămâni

Proiectul de lege a fost depus de Ministerul Sănătății și vizează cadrele medicale, didactice, precum și pentru personalul ISU și cel al Inspectoratului Aviației al MAI

Raed Arafat (șeful DSU) a afirmat, la TVR, că din informațiile pe care le deține, în Parlament se discută cu privire la proiectul ce prevede accesul la locul de muncă, în sistemul public, pentru persoanele vaccinare sau testate (pe banii lor). Este vorba de proiectul de lege depus de Ministerul Sănătății, potrivit căruia angajații trebuie să prezinte certificatul verde.

De altfel, Arafat a menționat că această legea ar urma să fie adoptată în următoarele 2-3 săptămâni, fiind un act normativ a cărui adoptare se face în regim de urgență, subliniind că ea se referă la cei din sistemul public, nu și din cel privat, dar care va putea opta și el pentru aceste prevederi.  

„La angajaţi nu se aplică aceste reguli (n.r. – măsurile luate recent privind accesul la unele activități în baza certificatului verde) pentru că aici trebuie lege şi legea se dezbate în Parlament. Am auzit că sunt amendamente, se lucrează, dar intenţia este fie te vaccinezi, fie te testezi periodic. Dacă trece legea în forma pe care o cunosc, este testat pe banii tăi, trecut prin boală sau vaccinat. Legea este depusă pentru anumite categorii de personal (n.r. cadre medicale și didactice), acum înţeleg că sunt propuneri de extindere la mai mult, încă nu ştiu discuţiile din Parlament”, a declarat Raed Arafat, marți seară, la TVR.

Șeful DSU a precizat că nu știe exact care au fost discuțiile din Parlament, dar că așteaptă să vadă forma finală a respectivului proiect de lege. „Pe sectorul privat normal că nimeni nu o să oblige sectorul privat să testeze angajaţii, dar sectorul privat probabil că va face acelaşi lucru ca sectorul public. (…) Este în final, o alegere. Nu este ca în unele ţări unde vaccinul este obligatoriu (…). Nu există testare acolo, există vaccinare sau nu mai lucrezi. România merge pe o soluţie, cel puţin cum e depusă legea, din ce ştiu, este vaccin sau, în final, testare”, a mai spus Raed Arafat.

AUR, pus pe scandal în Parlament

Parlamentarii AUR au întrerupt marți ședința comisiei de sănătate din Senat, unde se discuta despre introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, sub pretextul că lucrările sunt ținute secrete.

„Suntem în Senatul României, unde vor să introducă nestatutar, împotriva legilor, la vot certificatul verde, adică și obligativitatea vaccinării sau test din banii proprii pentru personalul medical, pentru cadrele didactice”, și-a făcut introducerea George Simion, aflat în fruntea tuturor parlamentarilor AUR. „Românii trebuie să știe ce se întâmplă!”, a adăugat el, înainte de a intra în comisia de sănătate.

AUR, despre certificatul verde. Decizia Guvernului Cîțu este ilegală

Articolul precedentDacian Cioloș, despre armistițiul propus de Ciucă: „Haideți să ne așezăm la masă”
Articolul următorSimonis (PSD) le recomandă lui Fritz și Nica să nu mai calce în Timișoara „fără soluții”