Captură video Youtube/chess24
Captură video Youtube/chess24

Campionul mondial la șah, Magnus Carlsen, îl acuză pe colegul său, Hans Niemann, că ar fi trișat în timpul partidei, transmite BBC.

Într-o declarație, el a precizat că Niemann ”a trișat de mai mult ori, inclusiv în partidele recente”.

În ciuda declarațiilor, jucătorul nu a putut oferi nicio dovadă.

Carlsen a făcut anterior acuzații voalate împotriva lui Niemann, care l-a bătut luna aceasta în cadrul unei partide de șah

Niemann, în vârstă de 19 ani, a negat că ar fi la o partidă de șah competițional. Mai mult, acesta l-a acuzat pe Carlsen că încearcă să-i ruineze cariera.

Adolescentul a recunoscut că a trișat online de două ori, când avea 12 și 16 ani.

Totuși, a negat cu fermitate că a fraudat vreodată în cadrul campionatelor.

Tânărul acuzat este dispus să joace nud, pentru a-și dovedi nevinovăția

Scandalul a început la începutul acestei luni după ce Carlsen, considerat de mulți cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield.

În acest mod, Carlsen a pierdut după 53 de meciuri neînvinse la șah clasic.

Ulterior, el a renunțat la turneu, în ciuda faptului că mai erau șase runde. Mai târziu, jucătorul a postat pe Twitter un clip în care managerul de fotbal José Mourinho este văzut spunând: ”Dacă vorbesc, am mari probleme”.

Săptămâna trecută, perechea s-a întâlnit din nou într-un turneu online

Cu toate acestea, Carlsen a renunțat după ce a făcut o singură mutare. Mutarea a fost înțeleasă ca un aparent protest față de participarea lui Niemann.

Carlsen a continuat să câștige turneul, iar ulterior a spus că va spune mai multe despre scandal, adăugând că dorește ca ”frauda în șah să fie tratată cu seriozitate”.

Sunt frustrat. Vreau să continui să joc șah la cel mai înalt nivel în cele mai bune evenimente. Cred că frauda în șah este o mare problemă și o amenințare existențială pentru joc. De asemenea, cred că organizatorii și toți cei cărora le pasă de sfințenia jocului pe care îl iubim ar trebui să ia în considerare, cu seriozitate ,creșterea măsurilor și metodelor de securitate. Cred că Niemann a înșelat mai mult – și mai recent – ​​decât a recunoscut public”, se arată în textul publicat pe jucător pe contul de Twitter.

Articolul precedentEmilia Șercan apare într-un articol scris de cea mai mare rețea internațională de jurnalism
Articolul următorChirurgul șef de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, arestat pentru 30 de zile
Jurnalist full-time / Pesimist part-time