Aflată, astăzi, într-o vizită la București, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen spus că dă undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. „Acest lucru are loc în urma unei evaluări meticuloase şi unei foarte bune cooperări şi vreau să vă felicit pentru asta şi să vă mulţumesc pentru cooperare”, a declarat Ursula von der Leyen. Aceasta a fost întâmpinată de președintele României, Klaus Iohannis, de premierul Florin Cîțu, împreună cu Executivul său, însă și de conducerea PNL.
Ursula von der Leyen: „Sunt recunoscătoare pentru cooperarea din ultimele săptămâni”
Cu toate că a dat „ok-ul” PNRR-ului românesc, ea a amintit că punerea pe picioare a planului s-a întâmplat lent, aproape greoi: „a fost dificil să punem pe roate acest plan. Este greu să pui laolaltă reformele și fondurile necesare. Din experiența personalului din CE știm că există relații de lucruri excelente și încredere între cele două părți. Au existat și momente mai dificile, între cele două părți, dar acum știm ce ne așteaptă. Au fost impuse ținte pentru alocarea următoarei tranșe. Există un sistem de control foarte bun pentru a ne asigura că banii contribuabilului european va merge unde trebuie.”, a mai spus Ursula von der Leyen.
În încercarea de a se apăra, premierul Florin Cîțu a spus că nu crede că există un politician responsabil care ar vrea să se joace cu viitorul românilor.
La rândul lui, președintele Klaus Iohannis a insistat că, în ceea ce privește România, „nu există un risc politic. Acele reforme cuprinse în PNRR, acele investiții, sunt reforme, investiții dorite și așteptate de toată lumea. E un plan foarte complex și a durat destul de mult până a fost negociat. Nu a fost o eroare. A fost o intenție. Și cei care au negociat, și președinta CE, și eu, am dorit să avem un plan care să fie implementat imediat. Nu am dorit să avem descrierea unor intenții, ci un plan de modernizare a României, co termene concrete, cu costuri concrete și măsurabilitate. E un plan care poate fi implementat, iar Guvernul se va ocupa de implementarea lui. Vom schimba România în bine cu acest PNRR. Nu vrem ca următoarea criză să ne prindă pe picior greșit.”, a spus acesta.
Țara noastră va primi din partea Uniunii Europene granturi de 14,2 miliarde euro, dar şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).