Termocentrala Mintia și-a închis porțile noaptea trecută. Angajații au aprins candele, în semn de protest

„Judeţul Hunedoara se va îmbogăţi astăzi cu 1500 de şomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajaţi disponibilizaţi de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizaţi în Valea Jiului”, a declarat Cristian Iștoc, liderul sindicatului „Solidaritatea”

Foto: preluare Mesagerul de Hunedoara

Noaptea trecută, Termocentrala Mintia „și-a dat ultima suflare”, fiind închisă în mod oficial. Așa cum era de așteptat, foștii angajați ai acesteia au protestat în curtea fabricii, supărați din pricina faptului că au rămas fără locuri de muncă. La protest au fost prezenți și membrii sindicatului „Solidaritatea”, din Hunedoara.

Protestatarii au catalogat închiderea Mintia ca fiind un „asasinat energetic”

Liderul sindicat, Cristian Iștoc, a declarat că ceea ce se întâmplă acum este un asasinat energetic, „închiderea unui colos industrial de 1275 megawati putere instalata, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României, odată cu închiderea acestui obiectiv au fost trimişi acasă 700 de angajaţi. Judeţul Hunedoara se va îmbogăţi astăzi cu 1500 de şomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajaţi disponibilizaţi de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizaţi în Valea Jiului. Aceste concedieri au fost făcute şi girate de ministrul Energiei Virgil Popescu, de prefectul de Hunedoara care acum negociază cu o firmă de casă să aducă 50 de angajaţi înapoi care să mimeze conservarea instalaţiilor. Colegii mei pot confirma că au fost scoase de sub tensiunei nstalatiile turbinelor, cazanelor. (…) Vrem să le spunem devenilor că nu mai au alternativă pentru iarna viitoare, nu se va reuşi pornirea instalaţiilor. Vom singurul municipiu reşedinţă de judeţ care va avea şcolile închise nu din cauza pandemiei, ci din cauza frigului”, a declarat Cristian Iştoc, preşedintele sindicatului „Solidaritatea”, din judeţul Hunedoara.

Pe de altă parte, alte voci susțin că acest „colos” trebuia închis demult, întrucât produce pierderi mult mai mari decât profiturile, astfel că ar aduce statul român în pagubă, întreținerea Mintia fiind extrem de costisitoare. Cu toate astea, foștii angajați se văd acum în postura de a nu mai avea un venit stabil. Este cunoscut faptul că județul Hunedoara nu excelează, atunci când vorbim despre noi posibilități de angajare.

Citește și: Rafila îl critică pe Cîțu. Deputatul PSD acuză eșecul campaniei de vaccinare

Articolul precedentRafila îl critică pe Cîțu. Deputatul PSD acuză eșecul campaniei de vaccinare
Articolul următorAdrian Năstase se declară nemulțumit de schimbările din țară și știe cine e vinovat pentru asta
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.