Republica Moldova are de ieri un nou Parlament, după alegerile desfășurate în 11 iulie, iar până la alegerea organelor de conducere și de lucru ale Parlamentului și învestirea unui nou Guvern, președintele Maia Sandu a avut un mesaj de transmis celor care au primit mandatul din partea cetățenilor.
Președintele Republicii Moldova a avertizat că în următorii patru ani este mult de muncă, însă s-a arătat încrezătoare că va reuși ceea ce și-a propus, alături de un Parlament „nou și legitim”.
În același timp, Maia Sandu a arătat că încrederea cetățenilor care au mers la vot nu trebuie înșelată și că Legislativul „trebuie să fie un exemplu demn și să adopte legi bune pentru oameni cinstiți”. A explicat și cum se poate realiza aceasta: integritatea în funcțiile publice și fără urmă de corupție.
„Mă bucur că o pot face într-un Parlament nou și legitim, care va avea o majoritate onestă și reformistă, și care ia locul unui Legislativ care a scos la iveală tot ce a fost mai corupt și mai imoral în politica moldovenească.
(…) Republica Moldova împlinește în curând 30 de ani. După atâtea eșecuri, măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, pentru toți oamenii, nu pentru găști care s-au folosit de încrederea cetățenilor ca să-și adune averi nemeritate și să-și subordoneze statul propriilor interese. Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public.
Ordinea trebuie începută din Parlament, de aici începe schimbarea pe care o așteaptă oamenii. Parlamentul este cea mai importantă instituție în stat, iar parlamentarii trebuie să fie un exemplu demn pentru toți cetățenii. Un exemplu de comportament, de atitudine, de sacrificiu pentru binele comun. Legile adoptate de Parlament trebuie să fie bune pentru oameni cinstiți. Parlamentul, în primul rând, trebuie să respecte legile și să nu le mai permită hoților să fure cu legea în mână.
Activitatea Parlamentului trebuie să fie transparentă și deschisă la dialogul cu societatea. Vrem să vedem un parlament în care se respectă procedurile, în care se renunță la practicile rușinoase ale conducerilor ultimelor două Parlamente când agenda se făcea pe ascuns, iar legile se adoptau cu încălcarea procedurilor. Legile trebuie propuse pentru consultare publică, oamenii încurajați să-și expună opinia, iar experții chemați să contribuie.
Ca să ieșim din sărăcie și să asigurăm bunăstare pentru toți trebuie să dezvoltăm economia. Locuri de muncă bine plătite – acesta este obiectivul major al guvernării. O economie dezvoltată poate asigura salarii mai mari; așa putem mări și pensiile, așa putem avea bani mai mulți pentru investiții și dezvoltare. (…) viitorul Guvern trebuie să construiască noul model de creștere economică pentru Moldova bazat pe crearea locurilor de muncă, diversificarea economiei, incluziunea și dezvoltarea durabilă, precum și pe o politică fiscală mai echitabilă.
(…) Vine o perioadă de transformare, învățare și construcție. Reclădim Moldova știind că aceasta este țara noastră, ea ne aparține nouă și că vom trăi în ea cum ne așternem. Vom culege ceea ce semănăm. Avem în grija noastră un picior de plai – cu pământ roditor, climă prielnică, ape și păduri – Dumnezeu ne-a dăruit mai mult decât altora. Avem totul ca să construim gura de rai în care să ne bucurăm de viață, de cei dragi și de belșug”, a fost o parte din mesajul Maiei Sandu, care s-a adresat atât politicienilor, cât și cetățenilor din Republica Moldova. Întregul discurs, aici.