Au fost cândva colegi de partid. Trăgeau la aceia;i căruță cum se spune, dar vremurile acelea au apus demult. Astăzi Marian Vanghelie și Victor Ponta sunt la cuțite și nu fac nici cel mai mic efort să-și ascundă adversitățile. Fost primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie și-a anunțat intenția de a candida în această toamnă la Primăria Capitalei. Victor Ponta râvnește și el fotoliul de Primar General, dar nu o spune răspicat. Chiar dacă a picat mai mereu în picioare, Ponta nu se bucură de notorietatea lui Vanghelie. Și parcă nici nu are aceeași capacitate de luptă corp la corp precum Vanghelie. În ciuda trecutului lor comun în politică între cei doi nu poate fi vorba de vreo alianță electorală, fiind într-un conflict deschis de mai bine de 15 ani. Mai mult, Marian Vanghelie susține că liderul Pro România ar trebui exclus din viața politică, în vreme ce Ponta îl amenință cu instanța. Vrea ca Vanghelie să-și ceară scuze public pentru tot ce a spus despre el și îi cere și despăgubiri de sute de mii de euro.
Cocoș în declarații, Ponta s-a cam temut mereu de Vanghelie
Conflictul dintre Marian Vanghelie și Victor Ponta este vechi. În 2006 Victor Ponta îl susținea pe Mircea Geoană la șefia PSD în timp ce Marian Vanghelie făcea lobby pentru Ion Iliescu. Patru ani mai târziu, în 2010, chiar înaintea alegerii lui Victor Ponta în funcția de președinte al PSD, cei doi au avut un schimb de replici în fața jurnaliștilor. Din acel moment relația dintre cei doi a fost ca finalul unui meci de box la categoria grea. Nu de puține ori păreau sleiți de puteri, dar niciodată nu au lăsat garda jos. Orice lovitură încasată de la celălalt putea reprezenta finalul. Tot în 2010, pe la sfârșit de an, ca să arate că este un om al momentului, Victor Ponta începea o campanie de rebranding a PSD-ului prin crearea unor conturi în rețelele de socializare Facebook și Twitter. Vanghelie nu le avea pe astea, dar avea alegătorii de partea lui.
Conflictul a căpătat noi valențe în 2011, când Ponta și-a anunțat susținerea pentru Sorin Oprescu la Primăria Capitalei în detrimentul lui Marian Vanghelie care își dorea și el aceeași poziție. De altfel, atâta timp cât a avut putere de decizie în PSD, Victor Ponta a încercat permanent să scape de Vanghelie, care însă, a știut să intre în grațiile seniorului Ion Iliescu, organizându-i acestuia o fastuoasă petrecere aniversară la pachet cu lansarea cărții „Fragmente de viață și istorie trăită”. Conștient că o tragere pe linie moartă în cadrul PSD a lui Marian Vanghelie l-ar pune într-o poziți nu tocmai bună în fața lui Ion Iliescu, Ponta s-a abținut să facă curățenie în partid, dar conflictul dintre cei doi nu s-a stins niciodată, iar fostul edil de sector nu s-a ferit niciodată să-l atace pe marele lui dușman politic, Victor Ponta.
„Din păcate, la noi, în România, se spunea în felul următor, cine este mai alunecos și mai mincinos, acela este om politic. Fraților, om politic înseamnă un om cu demnitate, un om cu curaj, un om care spune lucrurilor pe nume și care se ține de cuvânt. De aia suntem în stadiul de față astăzi, că nu mai avem nici politicieni, pentru că am considerat că cei care mint și sunt alunecoși, sunt adevărații politicieni”, spunea recent Marian Vanghelie, făcând trimitere la Victor Ponta care, după ce a dat senzația că o va susține pe Gabriela Firea pentru un nou mandat în fruntea Primăriei Municipiului București, s-a “sucit” și a început să caute un candidat pe măsură, care să reprezinte ProRomânia la scrutinul din septembrie.
Și a început revoluția lui Ponta
Revenind la momentul 2011, Vanghelie a încasat lovitură după lovitură. Ponta l-a acuzat că face echipa cu Elena Udrea, după ce consilierii PSD își dădeau votul propunerilor PDL la bugetul Capitalei. A fost ocazia perfectă pentru Victor Ponta să-l atace pe edilul Sectorului 5. „Domnul Vanghelie, în primul rând, riscă să nu mai fie luat în serios ca lider la București, dacă, pe de-o parte, el e contra doamnei Udrea, dar consilierii domniei sale votează cu doamna Udrea. E greu să-l mai crezi serios. Ori ăsta este un risc foarte mare pentru el, înseamnă că nu mai stăpânești organizația de București sau înseamnă că lucrurile acolo scapă de sub control”, spunea Ponta care, avea să-l lovească pe Marian Vanghelie unde îl durea cel mai tare „furându-i” candidatura la Primăria Capitalei și sugerându-i acestuia că trebuie să dovedească Uniunii Social Liberală (cum se numea alianța de la acea vreme dintre PSD și PNL) că are șanse mai mari decât Sorin Oprescu pentru funcția de primar al Bucureștiului.
Că Victor Ponta avea alte planuri pentru PSD aveau să o dovedească acțiunile lui din 2010 – 2011 când a început acțiunea de epurare a apropiaților lui Mircea Geoană, exact omul pe care îl susținuse în 2006 pentru funcția de președinte al social-democraților. Primul tras pe linie moartă, după ce Victor Ponta a fost ales președinte al PSD, a fost titanul Viorel Hrebenciuc. Strategul PSD a fost înlocuit de la șefia grupului deputaților PSD cu liderul PSD Harghita, deputatul Mircea Dușa, evident un apropiat al lui Ponta. A urmat mazilirea lui Mircea Geoană și înlocuirea europarlamentarului Viorica Dăncilă, șefa delegației PSD în Parlamentul European, în locul ei fiind uns Cătălin Ivan, la fel de apropiat de Victor Ponta. Următorii pe listă erau Ion Prioteasa, Ecaterina Andronescu, Gheorghe Nichita, Dan Nica, Rodica Nassar și chiar și Marian Vanghelie era pe lista scurtă a celor care urmau să devină istorie în PSD, doar că Vanghelie a avut întotdeauna câteva atuuri în mânecă, pe care Ponta nu le-a anticipat.
Declinul real al lui Ponta și aparenta înfrângere a lui Vanghelie
Ascensiunea lui Victor Ponta în PSD și în politica românească a continuat și a culminat cu intrarea acestuia în cursa prezidențială din 2014, din poziția de premier al țării. Eșecul în fața lui Klaus Iohannis avea să-i aducă critici fără precedent din partea celor care și-au pus speranțele în el. Pe turnantă tocmai se lansase Liviu Dragnea, un pericol nu doar pentru Ponta, ci și pentru Marian Vanghelie. A fost unul dintre puținele momente din ultimii ani în care fostul primar al Sectorului 5 a fost, de dragul partidului, de partea lui Ponta, însă acest lucru nu l-a ajutat cu nimic un an mai târziu când pentru amândoi au început adevăratele probleme. Între timp Dragnea devenise președintele PSD și l-a numit pe Vanghelie trădător pentru că, în 2014, a încercat să-i ia locul lui Ponta la șefia partidului. Ulterior Vanghelie avea să fie dat afară din PSD la recomandarea lui Ponta, dar nici rivalului său nu i-a mers mai bine. Nenorocirea din Clubul Colectiv și reacția oamenilor l-au determinat pe Victor Ponta să-și înainteze demisia. A fost de altfel, ultimul gest de onoare făcut de fostul premier al țării.
Pentru Marian Vanghelie a urmat cea mai proastă perioadă a vieții. Hăituit de procurori, reținut și judecat, fostul primar de la Sectorul 5 avea să facă fără voia lui un pas în spate. În 2016 a lăsat și administrația sectorului atât de drag lui, pe mâinile noului primar. În tot acest timp Victor Ponta a continuat să existe și să activeze în calitate de politician, dar scena își pierduse, aparent, actorul principal. Spunem aparent pentru că în realitate Marian Vanghelie a continuat să fie cel care trăgea sforile la nivel administrativ și după problemele cu legea prin intermediul unor oameni oameni cheie în poziții la fel de importante.
Războiul continuă și în 2020
Fără Victor Ponta și Marian Vanghelie politica românească nu ar fi avut sarea și piperul. Chiar dacă doar în cazul primului putem vorbi despre victorii reale, Vanghelie i-a suflat mereu în ceafă. Ponta se bucură și azi de o oarecare imagine să o numim pozitivă, însă rivalul lui este cel care poate înclina oricând balanța. Vanghelie a știut mereu să facă altfel de alianțe. Și mai are un atu important, oamenii pe care a știut să și-i țină aproape. Vor mai fi cei doi vreodată distribuiți în roluri importante? Greu de anticipat, dar un lucru nu se va sfârși, probabil, niciodată – rivalitatea. Vanghelie a reintrat în jocul politic și visează iar la ceea ce nu a avut niciodată, Primăria Capitalei. Și a făcut-o în felul lui, cartierist, cu dezvăluiri, cu acuze și atacuri, desigur, toate în spațiul public. Acum, scandalul dintre ei s-a mutat la tribunal după ce Victor Ponta a depus o plângere pentru calomnie, defăimare și atingerea demnității, după ce Vanghelie l-a acuzat în repetate rânduri că ar fi fost cel care a dictat arestarea lui.
Deocamdată rămânem doar cu declarațiile lui Marian Vanghelie, dar odată începută lupta în instanțe și Victor Ponta va trebui să dovedească contrariul spuselor lui Vanghelie. Între altele, Vanghelie în acuză pe Victor Ponta că în vremea când era prim-ministru lua bani oamenilor de afaceri și că pe Mircea Geoană l-a dat afară din partid pentru că urma să candideze pentru funcția de premier. „Eu voiam să candidez pe postul lui Liviu Dragnea, așa că s-au descotorosit și de mine. Mi-a spus Crin Antonescu că a fost amenințat de Ponta cu închisoarea atunci când nu a mai vrut să voteze în Parlament. S-a întâmplat la o masă cu mai mulți oameni din politică. Victor Ponta, Ilie Sârbu și George Maior au negociat lista cu numele persoanelor care trebuiau arestate. Pe listă eram și eu pentru că mereu l-am incomodat. Trebuia să dispar din viața politică”, povestește Marian Vanghelie care a mai pomenit un episod în care Victor Ponta l-ar fi rugat pe Traian Băsescu să îl pună ministru al Justiției, însă Băsescu l-ar fi refuzat.
Procesul dintre cei doi ar fi trebuit să înceapă deja la Tribunalul București, însă starea de pandemie a amânat termenul dat inițial. Poate nu e cel mai bun orator, dar dintre toți liderii politici din România, Marian Vanghelie este cu siguranță unul dintre cei mai abili în a atrage electoratul de partea lui, iar acest lucru ar putea, de ce nu, să-l aducă într-o poziție favorabilă negocierii revenirii lui în PSD. În fond, a spus-o chiar Vanghelie: „Eu nu am plecat niciodată din PSD, eu am fost dat afară!”.