Sursa: Captură video

Absolvenții clasei a XII-a, care susțin în aceste zile examenul de Bacalaureat, au semnat o petiție către Ligia Deca, ministra Educației, dar și către profesorii care vor corecta lucrările la prima probă.

Ieri, elevii au susținut proba la disciplina Limba și Literatura Română, iar unul dintre subiecte a stârnit controverse. Din acest motiv, semnatarii petiției solicită să fie reevaluat baremul de corectare la această probă.

Din ce se explică în petiție, „subiectul de la Română din data de 26.06.2023 a fost greu, iar sinonimul foarte interpretabil. Vă cerem să luați în considerare și alte variante, precum “de bună voie”, “evident”, “de asemenea”, “totodată” și altele. Aceste cuvinte pot înlocui toate în context locuțiunea “de bună seamă”.

De ce este important?
Acest lucru este important pentru a avea o notă cât mai mare, deoarece toți ne-am stresat cu învățatul și ar fi păcat să pierdem puncte din cauza unui sinonim
”.

Astăzi, într-o conferință de presă, ministra Ligia Deca a confirmat că are cunoștință despre doleanțele elevilor, asigurând că nu sunt motive de îngrijorare.

Am văzut și noi discuțiile din spațiul public. Am discutat cu cei implicați. (…) Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară.

Sinonime ale sintagmei „de bună seamă” acolo cred că în funcție de fiecare centru zonal sinonimele acceptabile vor fi luate în considerare. Nu are sens să le menționez, pentru că iarăși vor fi interpretate limitativ. (…)

Cred că baremul de notare lasă loc de interpretare și e normal să fie așa mai ales la limba română, însă acolo unde apar discuții în spațiul public și întrebări legitime putem interveni cu clarificări”, a spus Ligia Deca, citată de Știri pe Surse.

Articolul precedentFlagrant pentru mită, în Botoșani; tentativa, surprinsă cu aparatura tip bodycam
Articolul următorAsocierea Polaris M. Holding – Urban Grup Environment se va ocupa de deșeurile din Târgu Mureș