Ministrul Familiei, Gabriela Firea, este preocupată de viitorul tinerilor din România, implicându-se în proiecte care au drept scop îmbunătățirea condițiilor de viață și de studiu ale acestora. Astfel, ministrul Familiei a anunțat pe pagina de Facebook demararea a două proiecte importante, organizate sub egida Anului European al Tineretului. Este vorba despre Concursul Național de Proiecte de Tineret și Concursul Național de Proiecte Studențești, azi fiind publicată metodologia pentru cele două concursuri.
Tinerii și studenții cu posibilități materiale reduse, în atenția Ministerului Familiei
Gabriela Firea a anunțat că Ministerul Familiei a alocat peste 2 milioane de lei pentru proiectele câștigătoare, scopul fiind acela ca 2.000 de tineri și studenți să fie beneficiarii acestei inițiative. Bugetul alocat Concursului Național de Proiecte de Tineret 2022 este de 1.200.000 de lei, fiecare proiect câștigător urmând să primească din partea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, maximum 50.000 de lei. „Ne propunem să avem în acest an proiecte de care să beneficieze peste 1.200 de tineri, cu vârsta între 14 și 35 de ani, din toată țara. Concursul Național de Proiecte Studențești se adresează, așa cum îi spune și numele, studenților din România. Pentru acest an avem un buget de 810.000 de lei, iar de proiectele declarate câștigătoare vor beneficia minimum 800 de studenți. Organizăm aceste concursuri sub egida Anului European al Tineretului. Căutăm proiecte prin care să-i ajutăm pe tineri să depășească greutățile din cei doi ani ai pandemiei Covid-19, să-i sprijinim pe cei din comunități defavorizate sau din grupuri marginalizate sau să-i încurajăm să participe în diverse acțiuni de voluntariat”, a declarat ministrul Familiei, Gabriela Firea.
Reprezentanții Ministerului Familiei au analizat cele 25 de propuneri făcute de fundațiile și organizațiile de tineret pentru concursurile din acest an, majoritatea regăsindu-se în metodologie. Potrivit ministrului Gabriela Firea, a fost stabilit calendarul pentru anul 2022, proiectele putând fi depuse în luna iulie, la începutul lunii septembrie fiind stabilite propunerile câștigătoare.
Gabriela Firea este preocupată și de viitorul copiilor din România
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Familiei Gabriela Firea a anunțat recent că lucrează la un plan de acțiune care să transpună în practică recomandarea Comisiei Europene privind instituirea “Garanției pentru Copii”.
„Aceasta va contribui în mod semnificativ la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii, prin oferirea de servicii de educație timpurie și îngrijire, prin oferirea unei mese sănătoase în cadrul școlii, a unor servicii de sănătate sau prin asigurarea unor condiții de locuire adecvate”, a declarat Gabriela Firea. Fostul primar al Capitalei a precizat că 1,3 milioane de copii din țara noastră sunt afectați de sărăcie, mai exact unul din trei copii. De asemenea, ministrul Familiei a amintit că în centrul preocupărilor sale au fost mereu copiii, în special cei care provin din medii defavorizate și care nu au acces la educație, iar părinții nu au resursele minime pentru a le oferi traiul de zi cu zi.