Războiul din Ucraina ar putea relansa semnificativ producţia ilegală de droguri, avertizează oficialii ONU, ținând cont de experienţa conflictelor din alte zone. Ucraina dispunea de un număr mare de laboratoare de amfetamină înainte de declanșarea războiului, anunță experta Angela Me.
Capacitate de producţie ”s-ar putea extinde, în cazul în care conflictul persistă”, în timp ce Poliţia nu mai există pentru a opri activitatea laboratoarelor”, mai avertizează Angela Me
Oficialul ONU împotriva drogurilor şi crimei (UNODC) arată în raportul anual.că, potrivit informaţiilor din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est, conflictele pot acţiona ca un „magnet al producerii de droguri sintetice, care pot, de fapt, să fe produse oriunde. Acest efect poate fi şi mai important atunci când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe vaste de consumatori”. Aproape 80 de astfel de laboratoare au fost destructurate în 2020, iar 17 în 2019.
Războiul poate ”să perturbe rutele traficului”, se mai precizează în raport, care mai arată că producerea drogurilor în Ucraina a intrat în declin, de la începutul lui 2022. Angela Me a dat exemplul monitorizării situaţiei din Afganistan, țară care a produs anul trecut 86% din cantitatea de opiu la nivel mondial. Liderul suprem al talibanilor a interzis în luna aprilie cultivarea macului. „Trebuie să vedem dacă acest lucru va duce la o reducere semnificativă”, subliniază experta, care a afirmat că trebuie observat dacă culturile ilegale nu se vor dezvolta din cauza deteriorării condiţiilor socio-economice din Ucraina.
Numărul consumatorilor de droguri, în creștere
Oficialii ONU avertizează asupra faptului că orice schimbare va avea ”repercusiuni aproape asupra tuturor regiunilor lumii”. Aproape 284 de milioane de persoane din lume au intrat în contact cu drogurile în 2020, numărul fiind cu 26% mai mare decât în urmă cu zece ani. Cei mai mulți au fost bărbaţi, femeile folosind stimulente de tipul amfetaminei (ATS), însă sunt ”subreprezentate în tratament”, avertizează Angela Me.