foto cu caracter ilustrativ-pixabay

Ziarul de Investigații a analizat decizia Curții Supreme a SUA prin care se „transferă” statelor autonomia cu privire la legalitatea/ilegalitatea avorturilor. O puteți citi integral la finalul articolului și am decis să o postăm întrucât produce consecințe juridice și sociale importante în întreaga lume.

Dincolo de proteste, de „feminismul” modern, de dreptul de a face ce dorești cu propriul corp este, în fapt, protejarea dreptului la viață, atât pentru mamă cât și pentru copil, drept recunoscut în toate constituțiile din lume(n.r. constituție-legea fundamentală a unei țări). Ni se pare de bun simț, de a sublinia un aspect, pentru o corectă informare, fără a intra în „contradictoriu” cu alte publicații din România, modul în care a fost „tradusă” această știre, cel mai probabil, cu „Google Translate”.

Prin urmare, decizia Curții Supreme din SUA NU a decis interzicerea avortului, ci posibilitatea ca toatele statele să aibă propria legislație în ceea ce privește întreruperile de sarcină.

Ce au constatat judecătorii americani, vineri, 24 iunie ac? „A fost o eroare flagrantă de la început”. Feminismul vs dreptul la viață

 „Decizia afirmă că în cauza Roe v. Wade (1973) „s-a greșit în mod flagrant de la bun început”, că în Constituția Statelor Unite nu este precizat nimic despre avort și că deciziile în „problema avortului” ar trebui să fie redate „reprezentanților aleși ai poporului”. Mai exact, de această procedură ar trebui să se ocupe legislativele statale.

Pentru cei care nu știu ce s-a decis, totuși, în 1973, facem un rezumat: Cauza „Roe v Wade din 1973”- Curtea Supremă a hotărât, printr-un vot de șapte la doi, că dreptul unei femei de a-și întrerupe sarcina era protejat de constituția SUA. Acea hotărâre a dat femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni (trimestru) de sarcină, dar a permis restricții în al doilea trimestru și interdicții în al treilea.

Primele consecințe juridice și sociale după decizia Curții Supreme din SUA de vineri, 24 iunie

Așa cum reiese din decizia postată la finalul articolului, regimul juridic al avortului va redeveni politică și nu va mai fi una a instanțelor de judecată, instanțe care trebuie să se limiteze la aplicarea legii.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă restricții, modificări care pot însemna chiar interdicții pentru avort.

Treisprezece state americane au adoptat deja așa-numitele legi care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme.

Ce s-a întâmplat în Europa după decizia Curții Supreme a SUA privind avorturile. Franța a făcut prima „mișcare”

Decizia Curții Supreme a SUA a avut ecou și în Europa. Guvernul francez se pregătește de o modificare legislativă în acest sens. Concret, vrea să introducă în Constituție dreptul la avort, după cum relatează France 24. Cu toate acestea, dreptul la avort nu poate intra în „conflict” cu dreptul la viață, despre care legiutorii din toată lumea cred că trebuie protejat încă din perioada în care s-a format fătul.

Cu alte cuvinte, un drept nu îl poate suprima pe altul, ci statele sunt nevoite să-și armonizeze legislația, astfel încât întreruperile de sarcină să fie justificate, fie medical, fie juridic, social.

„Clauza de conștiință” invocată de medici arată, de fapt, că avortul este o opțiune, nu un DREPT

Medicii din întreaga lume susțin în mod clar că nu pot fi obligați să asiste la întreruperi de sarcină(la cerere, fără a fi nevoiți să salveze viața femeilor însărcinate), din simplul motiv că „avortul” este o opțiune, nu un drept. Astfel, refuzul lor este bazat pe o „clauză de conștiință”, prin care nu sunt de acord să suprime o altă viață, la cererea unei femei/a unui cuplu.

Prin urmare, decizia Curții Supreme din SUA, pronunață săptămâna trecută, nu a făcut decât să ceară mai multă claritate legislativă.

În România, în Codul Penal se regășește infracțiunea: „ întreruperea cursului sarcinii”, la articolul 201. Este subliniată opțiunea „terapeutică” în interesul mamei sau al fătului.

 Nu este considerată infracţiune întreruperea cursului sarcinii în scop terapeutic efectuată de un medic de specialitate obstetrică-ginecologie, până la vârsta sarcinii de douăzeci şi patru de săptămâni.

 Nu se pedepseşte femeia însărcinată care îşi întrerupe cursul sarcinii.

Citiți decizia Curții Supreme a SUA:

Articolul precedentCopiii internați în Spitalul de Urgență Craiova au fost hrăniți cu mâncare stricată
Articolul următorPNL strânge semnături pentru demiterea primarului acuzat că i-ar fi cerut unei angajate favoruri sexuale
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”