Mai multe proteste organizate de Greenpeace au avut loc în întreaga Europă.
Aceste manifestații au fost desfășurate în Ungaria, România, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Republica Cehă, Slovacia, Polonia și Austria.
De asemenea, protestele Ecoaction din Ucraina au condamnat decizia premierul Ungariei, Viktor Orban: blocarea embargoului UE asupra petrolului rusesc.
Greenpeace România: ”Trebuie să facem tranziția către un viitor verde”
Membrii organizației pentru protecția mediului au precizat, pe pagina de Facebook, că este inacceptabil din punct de vedere moral ca orice guvern să blocheze embargoul UE asupra petrolului, deoarece acesta contribuie la pierderea de vieți nevinovate în războiul din Ucraina.
”Trebuie să acționăm pentru pace acum. Fiecare minut contează. Un embargo este calea către pace, dar și către un viitor rezilient și sigur pe termen lung, în contextul crizei climatice.Trebuie să facem tranziția către un viitor verde, orice mai puțin de atât înseamnă o catastrofă pentru noi toți”, au scris reprezentanții Greenpeace România, pe contul de Facebook.
În data de 24 mai, activiștii Greenpeace au protestat în fața Ambasadei Ungariei din București: ”Atacurile rusești asupra Ucrainei s-ar opri „într-o lună sau două” dacă aliații occidentali ar înceta să cumpere petrol și gaze rusești”
Un protest Greenpeace România a avut loc, în data de 24 mai, la Ambasada Ungariei. Activiștii au transmis șefului guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán, mai multe mesaje.
Printre aceste mesaje, notăm: ”Orban, STOP petrol ACUM!, Elég a véres olajból! și Orbán, stop the bloody oil (Orbán, ajunge cu petrolul sângeros!)”.
Aceștia au adăugat că Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care Comisia Europeană îl pregăteşte pentru Rusia, motiv pentru care activități similare se întâmplă în această săptămână și în alte țări europene.