Ilfov, Bucureşti, Constanţa, Cluj şi Bihor se află în vârful clasamentului zonelor care au atras cele mai multe fonduri europene în actualul exerciţiu financiar, arată datele furnizate de Ministerul Fondurilor Europene.
Pentru judeţul Constanţa au fost semnate 208 contracte finanţate cu fonduri europene cu o valoare totală de 5,9 mld. lei, în timp ce Clujul a atras fonduri europene în valoare de 4,53 mld. lei în baza a 370 de contracte. Pentru judeţul Bihor au fost semnate 176 de contracte cu o valoare a finanţării europene de 2,36 mld. lei.
Cel mai important operator de fonduri europene de pe litoral este de departe compania RAJA. Cu 22 de ani la activ de colaborare cu BERD, RAJA SA a bifat încă din sesiunea 2010 – 2015 fonduri importante atrase de la EU. Cel mai important proiect este proiectul ”Reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în regiunea Constanța – Ialomița”, în valoare totală de peste 1 miliard lei, derulat în perioada 2010 – 2015.
A fost un proiect complex , atât din cauza ariei geografice acoperite – investițiile Proiectului au vizat 19 unități administrativ teritoriale din județul Constanța și 3 din județul Ialomița (Constanța, Mangalia, Medgidia, Ovidiu, Năvodari, Cernavodă, Hârșova, Eforie, Techirghiol, Cumpăna, Mihail Kogălniceanu, Corbu, Lumina, Limanu, Poarta Albă, Valu lui Traian, Agigea, Cobadin, Tuzla, Fetești, Țăndărei, Fierbinți – Târg), cât şi din prisma naturii investiţiilor: – 11 staţii de epurare noi și reabilitate prevăzute cu treaptă terțiară; – 47 staţii de pompare ape uzate noi și reabilitate; – 4 rezervoare noi de înmagazinare a apei; – 1 staţie de clorare; – 1 staţie de tratare a apei potabile; – 33 de puţuri noi și reabilitate; – 266 Km extindere și reabilitare reţea de distribuție; – 426 km extindere și reabilitare reţea canalizare.
Proiectul a fost împărţit în 41 de contracte de lucrări şi 4 contracte de servicii.