România caută surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a anunțat Nicolae Ciucă. Consumul este la ora actuală mai mic decât capacitarea de producție internă, a mai adăugat premierul. Declarația premierului a fost făcută după ce Gazprom a anunțat că a oprit livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, țări care au refuzat să plătească în ruble pentru energia importată. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, România este una din puținele țări din Europa care beneficiază de resursă de gaz consistentă, care poate asigura pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar.
„Am avut o discuție în această dimineață cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem”, a spus premierul.
Nicolae Ciucă a anunțat că România caută alternative la gazul rusesc
„Acum se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat premierul. Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a sistat complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, deoarece cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile în ruble, a comunicat Gazprom.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut recent ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să aplice o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca fondurile să fie convertite în ruble ruseşti. Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus deseori că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. Autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.
Rafila nu renunță la campania de informare privind administrarea iodurii de potasiu