România testează avioane care aduc precipitații

Proiectul se derulează în 6 județe din regiunea Moldovei.

România a închiriat din Bulgaria avioane care aduc ploaia, urmând să cumpere opt astfel de aparate dacă vor da rezultate. Aparatele sunt testate în această perioadă ca soluție la secetă în mai multe județe din Moldova, în cadrul unui proiect pilot. Avionul King Air C90 va realiza misiuni de stimulare a precipitațiilor, a declarat Daniel Florea, director operator Centru Antigrindină.

Specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu pun în aplicare un proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă. În acest scop sunt folosite cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu. Avionul King Air C90 va realiza misiuni de stimulare a precipitațiilor, a declarat Daniel Florea, director operator Centru Antigrindină. Când avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, cartușlee și torțele încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu se aprind și dispersează fumul cu agent de însămânțare, a explicat Daniel Florea. Cartușele și torțele sunt aruncate în interiorul norului și astfel se formează nuclee de condensare, apoi picături care se măresc și cad la sol sub formă de picături de ploaie.

Opt milioane de euro, prețul maxim al unui avion

Proiectul, în care sunt implicate 6 județe din regiunea Moldovei, se va desfășura pentru o perioadă de 10 zile. O creștere cu 10 – 15% a precipitațiilor în urmă intervențiilor asupra norilor este mulțumitoare, a precizat Dan Axinte, manager de proiect. Dacă rezultatele vor fi cele estimate, Ministerul Agriculturii ar urma să cumpere opt aeronave, care vor fi folosite în toată țara.

„Estimativ, prețul maxim al unui avion care îndeplinește anumite condiții – este bimotor, turbo, cu tehnologie de ultima generație -, ne-ar duce în jur la 8 milioane de euro”, a declarat Gheorghe Căunei, președinte Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Antigrindină și Creșterea Precipitațiilor. Proiectul pilot va continua în luna mai în regiunile Muntenia și Oltenia.

Nicolae Ciucă: România caută alternative la gazul rusesc

Articolul precedentCraiova: Cazare în condiții mizere pentru elevii care au participat la Olimpiada de Limba Franceză
Articolul următorCristi Dănileț, judecătorul dat afară din magistratură vs Bogdan Licu, procurorul general adjunct cu studii de Drept la „Spiru Haret”. Cei doi „grei” se „luptă” pentru un post de judecător la Curtea Constituțională