sursă foto: DNA

Maria Precup, fostul primar al municipiului Reghiu – județul Mureș, pentru două mandate, a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Târgu Mureș, pentru fapte care au legătură cu evenimente petrecute chiar înaintea alegerilor locale din 2020.

Procurorii anticorupție spun că în pandemie, înainte de a pierde alegerile, Maria Precup ar fi aprobat achitarea în mod nelegal a peste 400.000 de lei pentru mii de litri de dezinfectant pentru mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.

Alături de fostul primar social democrat vor mai fi judecate și alte persoane din primărie, precum și administratorul societății care a vândut și livrat dezinfectantul.

În total, în cauza trimisă spre soluționare la Tribunalul Mureș sunt cinci inculpați și, din ce detaliază procurorii DNA, în noiembrie 2022 un alt inculpat, Adrian Ioan Moldovean-Verdeș, a încheiat un acord de recunoaștere pentru patru infracțiuni de fals intelectual, pedeapsa acestuia fiind de un an și patru luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dacă Maria Precup este acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, secretarul general al primăriei, Mirela Minodora Rădoi, și consilierul primarului, Crina Cristiana Slev, vor fi judecate pentru complicitate la această infracțiune, în vreme ce Natalia Ramona Moldovan, consilier în cadrul Biroului Achiziții Publice, Management de Proiecte – pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, instigare la infracțiunea de fals intelectual și uz de fals. În ceea ce privește administratorul societății comerciale, acesta va răspunde la rândul său pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În perioada 02.04 – 26.06.2020, inculpata Precup Maria, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat achitarea în mod nelegal către societatea omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză, a sumei totale de 456.960 lei (TVA inclus), ce reprezintă contravaloarea unei cantități de 3.000 litri dezinfectant de mâini, care nu era autorizat la comercializare în România și care ar fi fost achiziționat la un preț cu 545% mai mare decât prețul furnizorului inițial.

De precizat este faptul că nici la momentul emiterii prezentului rechizitoriu nu exista vreun site în limba rămână pe care să figureze dezinfectantul de mâini respectiv cu eticheta în limba română, cu traducerea compoziției chimice și a modului de utilizare.

Concret, pentru a „ocoli” prevederile legale care impuneau instituțiilor publice un prag de 135.060 lei până la care autoritatea contractantă putea achiziționa direct produse și servicii, inculpata ar fi divizat comanda în patru contracte distincte.
În cazul unuia dintre ele ar fi și achitat anticipat comanda, în condițiile în care cantitatea de dezinfectant nici nu fusese achiziționată de societatea comercială a omului de afaceri, trimis în judecata în prezenta cauză.

O parte din documentele (patru referate de necesitate) care ar fi stat la baza achiziției cantității de dezinfectant, menționată mai sus, ar fi fost întocmite și antedatate de către Moldovan-Verdeș Adrian-Ioan, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Protecție Civilă din cadrul primăriei municipiului Reghin, județul Mureș, la instigarea inculpatei Moldovan Natalia-Ramona.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Primăria municipiul Reghin s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus“, se arată într-un comunicat al DNA.

Articolul precedentSondaj CURS: 6% dintre bucureșteni cred că Nicușor Dan se descurcă foarte bine ca primar
Articolul următorDeputat USR despre Legile Educației: „O ciorbă reîncălzită, o frică de a schimba ceva. La ani lumină de o reformă curajoasă”