Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, consideră că plafonarea cheltuielilor sociale la doar 9,4% din PIB, procent agreat cu Comisia Europeană, nu este o țintă care să aducă avantaje țării nostre, astfel că soluția o reprezintă renegocierile.
Mai întâi discuții la nivel de coaliție, apoi la nivelul Uniunii Europene.
Potrivit acestuia, Guvernul își dorește să rezolve inechitățile din sistem legate de pensii, însă ținta de 9,4% este una care nu are legătură cu realitatea, deoarece „sunt foarte multe elemente de context care nu au fost luate în calcul”.
Într-o intervenție la Realitatea TV, ministrul Budăi a subliniat că țara noastră are nevoie de o nouă lege, ceea ce înseamnă un impact bugetar care nu se poate încadra în procentul agreat. Însă, pentru aceasta, Uniunea Europeană trebuie să fie convinsă că Planul Național de Redresare și Reziliență are nevoie de ușoare modificări.
Până atunci însă, vor exista discuții în coaliție, deși, potrivit lui Marius Budăi, premierul Nicolae Ciucă ar fi agreat deja renegocierea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii.
„Sunt elemente de context care nu au fost luate în calcul deloc la acest procent de 9,4%. Suntem într-un non-sens. Vorbim de reducerea sărăciei, dar ne punem noi singuri un prag 9,4% creștere maximă.
Vom începe discuția în coaliție pentru renegocierea PNRR. Premierul este de acord cu aceste negocieri. Trebuie menționat că respectăm jaloanele PNRR, nu vrem să pune în pericol programul, dar trebuie să spunem Uniunii Europene că nu vrem ca românii să fie săraci.
Până la mărirea de 40% a pensiilor trebuie să rezolvăm inechitățile din sistem, iar asta se face doar cu impact bugetar. Există un memorandum, aprobat în decembrie, s-a creat un comitet, iar reforma pensiilor speciale va fi pusă pe masa discuțiilor. Nu vreau să dau nimănui nicio speranță că de la anul vom majora pensii. Voi vorbi doar când vom avea date concrete”, a explicat ministrul Muncii pentru sursa citată.