Guvernul a emis un anunţ în care precizează că o echipă tehnică franceză se află, în momentul de faţă, în România, cu scopul de a evalua posibilitatea trimiterii de militari.
Anunţul a fost făcut după întâlnirea dintre premierul României, Nicolae Ciucă, şi ministrul francez al Apărării, Florence Parly.
Franţa se pregăteşte să trimită militari în România
În cadrul întâlnirii, au avut loc discuţii despre securitatea pe flancul estic şi cooperarea franco-română în domeniul securităţii şi apărării, dezvoltarea noilor abordări strategice ale UE şi NATO, respectiv evoluţiile din Mali şi regiunea Sahelului.
“Doamna Florence Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opţiunii preşedintelui Franţei de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens. De altfel, Franţa asigură, începând cu 1 ianuarie, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), a forţei de desfăşurare rapidă a NATO”, a transmis Executivul.
Prim-ministrul a salutat decizia Franţei de a creşte prezenţa militară franceză în ţară, considerând că aceasta întăreşte parteneriatul strategic
În acest context, premierul român a insistat pe importanţa unităţii UE şi NATO în susţinerea principiilor care stau la baza actualei arhitecturi europene de securitate. În plus, se cere descurajarea încălcării principiilor suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statelor.
“Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a condamnat, în context, presiunile Federaţiei Ruse şi ameninţările la adresa Ucrainei şi a subliniat importanţa sprijinirii consolidării rezilienţei şi a acordării unei atenţii speciale cooperării cu partenerii estici”, a mai transmis Guvernul, arată Adevărul.
Premierul ţinut să reamintească faptul că România este pregătită să participe în cadrul Task Force Takuba, forţa operativă multinaţională pentru combaterea terorismului în regiunea de frontieră dintre Mali, Niger şi Burkina Faso.
Conform Executivului, desfăşurarea personalului militar român urmează să fie coordonată cu Franţa şi alţi parteneri europeni participanţi la Task Force, imediat ce autorizaţiile locale vor fi fost obţinute.