Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a făcut publică astăzi o chitanță care atestă o plată de 1,7 milioane de lei către E.On, în contul consumului pe care societatea de termoficare a orașului l-a avut în… 2014.
Suma nu este însă singura datorie, ci este o „rată” din multe altele pe care primăria trebuie să le achite pentru a stinge, pentru moment, o primă datorie, cea pentru consumul de acum 8 ierni.
Din ce a explicat Fritz, se știa foarte bine despre aceste datorii, ba chiar există o soluție definitivă a instanței, din 2019. Cu toate acestea, subliniază primarul Timișoarei, nu s-a achitat niciun leu, astfel încât la suma inițială s-au tot adăugat penalități.
„Astăzi am plătit rata lunară de 1,7 milioane de lei pe care Primăria o are datorie către EON, pentru gazul consumat în 2014. Da, gazul consumat de COLTERM acum 8 ierni.
„Nota de plată” trebuie achitată în fiecare lună. Scadența de plată e ultima zi a lunii. Neplata ei înseamnă blocarea conturilor Primăriei și executarea întregii sume, adică peste 57 de milioane de lei.
Terminăm de plătit gazul pentru căldura și apa caldă din 2014, în 29 decembrie 2023.
Povestea este simplă: COLTERM nu a plătit gazul către EON, Primăria a garantat contractul dintre COLTERM și furnizorul de gaz și atunci când nu și-a mai putut recupera banii, EON a dat în judecată Primăria și în 2019 a câștigat definitiv. Primăria nu a respectat sentința și nu a făcut plăți. Ceea ce a dus la penalități zilnice și la creșterea sumei datorate. Am început să facem plăți de abia după ce am preluat mandatul de primar. Am reușit prin negocieri intense să eșalonăm această datorie pe o perioadă de 2 ani și jumătate. Și, acum, lunar, achităm și costul la gaz și penalitățile, pe care ni le-au lăsat fosta administrație.
Mai este nevoie să adaug că în toamna anului 2012, Guvernul României a șters cu buretele toate datoriile COLTERM?”, se arată în postarea edilului.
Colterm SA este în acest moment în insolvență, ca urmare a deciziei Tribunalului Timiș din octombrie 2021. Din ce explica primarul Fritz la acea dată, cererea a fost făcută de Consiliul de Administrație, deoarece „reorganizarea companiei prin procedura de insolvență este singura variantă și este necesară”.
„Noi credem în termoficare în Timișoara, noi credem că acest sistem are un viitor și tocmai de aceea apelăm la protecția insolvenței, pentru că credem că ăsta este mijlocul cu m putem să asigurăm furnizarea apei calde și căldurii nu doar în această iarnă, ci și pe termen lung.
Înseamnă, în primul rând, că datoriile istorice – și Colterm are datorii de peste 320 de milioane de lei – vor fi blocate și nu mai cresc și penalitățile de întârziere care se adaugă, de fapt, la toată gaura de datorii. În momentul în care intră în insolvență se suspendă toate executările silite, toate încercările de recuperare de creanțe demarate pentru datoriile istorice”, spunea la acel moment primarul Timișoarei.