CNA sesizează Parlamentul în cazul „listei” AUR

Mai mult, face apel „la aplicarea mecanismelor interne ale acestuia”, astfel încât asemenea derapaje să fie prevenite.

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) consideră atacul politic pe care AUR l-a lansat la adresa presei este „o încercare de intimidare a jurnaliștilor și o subminare a angajamentelor statului român în privința libertății mass-media, ca parte a parcursului european al României și un atac la adresa valorilor democrației”, se arată într-un comunicat al CNA.

În acest sens, CNA a transmis că, în calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, sesizează comisiile de specialitate ale Parlamentului, mai mult, că face apel „la aplicarea mecanismelor interne ale acestuia”, astfel încât asemenea derapaje să fie prevenite.

În același comunicat, CNA a precizat care sunt prevederile legale din Legea audiovizualului, în privința protecției jurnaliștilor.

Art. 8. din Legea 504/2002

(1) Autoritățile publice abilitate asigură, la cerere :

a) protecția jurnaliștilor în cazul în care aceștia sunt supuși unor presiuni sau amenințări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor ;

b) protecția sediilor și a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor amenințări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfășurare a activității lor.

(2) Protecția jurnaliștilor și a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor, în condițiile alin. (1), nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori a activității acestora.

Legea 504/2002

În opinia lui Valentin Jucan, membru CNA, „este pentru prima dată când un partid politic îşi permite într-un mod atât de clar şi de tranşant să facă astfel de topuri în care incită de fapt la ură împotriva mass media în general, prin comentariile susţinute la adresa posturilor de televiziune, indiferent care sunt acestea”.

Reamintim că miercuri, pe pagina oficială a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor a fost lansat un „provocare” prin care urmăritorii săi să conceapă o listă cu „cele mai toxice și false «organe de presă»”, iar în „capul listei” a fost pus site-ul G4Media, pe care îl numesc, ironic, „G4 Fake Media”.

Postarea acestora a strâns peste 42.000 de comentarii, în ceva peste 24 de ore, precum și aproape 200 de distribuiri. În urma multitudinii de comentarii, AUR a anunțat că „publicul s-a pronunțat: U.M. Digi24 este cea mai toxică și falsă instituție mass-media. Din păcate pentru ei, tinerele speranțe de la G4 Fake Media nu au reușit să obțină decât o mențiune, din partea juriului, la fel ca și colegii lor de la Sputnik. Pe o notă serioasă. recomandăm tuturor românilor să rămână vigilenți atunci când sunt bombardați cu știri false, să se informeze din mai multe surse și să filtreze critic toate informațiile”, au transmis cei de la AUR pe Facebook.

Nicolae Ciucă respinge orice încercare de intimidare a jurnaliștilor

Articolul precedentMorții sunt „buni” de plată. Primăria Ploiești încasează taxa specială pentru gunoi de la persoane decedate. Document
Articolul următorPrimăria Timișoara plătește gazul consumat de societatea de termoficare în 2014: o „rată lunară” este 1,7 milioane de lei