O avocată din cadrul Baroului Brăila, în prezent suspendată, a fost pusă sub control judiciar până în ianuarie 2021 într-un dosar penal de corupție, dosar în care este cercetat inclusiv șeful Secției 1 Poliție Rurală Brăila.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați spun că există indicii că, luna trecută, avocata Luiza Glenda Bălan ar fi comis infracțiunea de cumpărare de influență, suma vehiculată fiind de 10.000 de euro.
Avocata ar fi încercat să stopeze un control la o societate, în condițiile în care deja în legătură cu aceasta se derulau cercetări în cadrul unui dosar aflat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila. Potrivit DNA, avocata are interzis în acest moment să se apropie și să comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane, așa cum sunt menționate în ordonanța prin care s-a dispus controlul judiciar, și, totodată, nu are voie să părăsească țara, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului.
Aceasta după ce anchetatorii au strâns probe din care până acum rezultă că „la data de 7 octombrie 2021, inculpata Bălan Luiza Glenda ar fi promis unei persoane că îi va da 10.000 euro pentru a convinge pe oricare dintre cei doi ofițeri cu funcții de conducere la nivelul județului/municipiului Brăila ca, în virtutea atribuțiilor și autorității lor profesionale, să dispună atât încetarea continuării acțiunilor de control la două societăți comerciale, cât și restituirea sumelor de bani și a mărfurilor ridicate de poliție cu ocazia controalelor, ceea ce ar fi îngreunat atât desfășurarea cercetărilor cât și completarea materialului probator într-un dosar penal”.
Legătura cu acest caz a șefului Secției 1 Poliție Rurală Brăila, Ștefan-Laurențiu Prioteasa, s-a făcut tot luna aceasta, când ofițerul de poliție a fost plasat sub controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată (3 acte materiale) și compromitere a intereselor justiției. Prioteasa este acuzat că ar fi avertizat o persoană, administrator a celor două societăți comerciale, asupra unor controale și a unei percheziții pe care poliția urma să le facă la societățile respective.
„Profitând de faptul că avea cunoștință de zilele în care erau planificate activități de control ale poliției municipiului Brăila, inculpatul Prioteasa Ștefan-Laurențiu ar fi oferit unei persoane informații nedestinate publicității referitoare la controalele ce vizau două dintre societățile comerciale administrate de persoana respectivă, precum și un punct de lucru al unei asociații.
Informațiile nedestinate publicității ar fi fost oferite la datele de 14 septembrie, 05 octombrie și 26 octombrie 2021, cu ocazia a trei întâlniri consecutive (care s-au desfășurat fie în apropierea unuia dintre spațiile comerciale deținute de persoana beneficiară a informațiilor, fie în interiorul autoturismului aparținând ofițerului de poliție în cauză). În toate cele trei situații, inculpatul ar fi avertizat persoana respectivă despre controale ale poliției planificate pentru ziua următoare”, detaliau procurorii.