Sursa: Captura video

Kelemen Hunor, lider al UDMR, a avut la rândul său un mesaj de transmis după învestirea Guvernului Ciucă, în limba maghiară, pentru comunitatea pe care o reprezintă.

De altfel, acesta a și fost subiectul mesajului său, tradus totuși în română, pe Facebook: va face tot ce stă în puterea sa pentru a proteja interesele comunității maghiare, de aici și importanța intrării în coaliția de guvernare, alături de PNL și PSD.

Kelemen Hunor a detaliat astfel că a fost suficient de abil și a păstrat în primul rând funcțiile importante – adică cele trei portofolii pentru miniștrii UDMR și funcția de vice-premier, pentru sine, iar în continuare va continua demersurile pentru „protejarea drepturilor minorităților, adoptarea Legii statutului minorităților, învățământul în limba maternă și folosirea limbii materne”.

În plus, a dezvăluit liderul UDMR, chiar lui i-ar aparține ideea de a crea un minister pe care îl conduce acum Gabriela Firea, militând totodată pentru introducerea în programul de guvernare a o serie de măsuri: „scutiri și deduceri din impozit pentru familiile cu mai mulți copii, sprijin pentru cumpărarea, respectiv construirea de locuințe pentru familiile tinere, sprijin pentru cumpărarea unui autoturism. Din 1 ianuarie 2022 cresc indemnizațiile sociale, pensiile, venitul minim și alocația pentru copii”. Și nu numai atât.

Mulți ne întreabă de ce trebuia să facă parte UDMR dintr-o coaliție, care, și fără noi, are majoritate. Avem un singur răspuns: în următoarea perioadă putem să protejăm mai eficient interesele comunității maghiare din interiorul Guvernului, decât din opoziție, alături de AUR și USR.

Desigur, nu vom fi un element decorativ, am avut condiții pentru intrarea la guvernare. (…) Un Guvern cu susținere de aproape 70% în Parlament trebuie să își asume și reforme importante. Din perspectiva noastră cea mai importantă este revizuirea Constituției – în primul rând trebuie să clarificăm ce fel de republică este România. Noi vom propune partenerilor noștri introducerea republicii parlamentare.

Și în următoarea perioadă vom avea nevoie de măsuri care fac posibilă salvarea cât mai multor vieți omenești, asigurarea mai multor paturi pentru pacienții din spitale. Trebuie să creștem numărul paturilor de terapie intensivă.

Sper foarte mult că această coaliție va reuși să își păstreze majoritatea și va asigura stabilitate pentru țară, deoarece ne aflăm în fața unei oportunități nemaiîntâlnite în ultimii 30 de ani: avem la dispoziție 30 de miliarde de euro din PNRR, iar din programul „Anghel Saligny” – inițiat de UDMR – 10 miliarde de euro pentru dezvoltarea localităților, comunităților noastre.

Sunt sigur de două lucruri: nu ne va fi ușor în această coaliție și, în continuare, noi vom spune lucrurilor pe nume, iar cu fiecare decizie a noastră vom reprezenta interesele oamenilor”, a transmis Helemen Hunor.

Articolul precedentUrsula von der Leyen a transmis un mesaj Guvernului Ciucă
Articolul următorRareș Bogdan lasă Parlamentul European pentru guvern