Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Agent Green, organizația pentru protecția mediului din România, a expus faptul că în județul Dâmbovița, la 12 km de Târgoviște și 90 km de București, s-a decis realizarea unei centrale nucleare cum nu mai există nicăieri în lume.

Planul este unul secret, iar energia care ar urma să fie produsă nu o depășește pe aceea a unui parc eolian sau solar.

Cu toate acestea, prețul ar fi de 4 ori mai mare. În egală măsură, nu s-a dorit ca această centrală să fie testată pe teritoriul Statelor Unite.

Agent Green, despre planul secret din județul Dâmbovița: ”Românii sunt primii cobai pentru astfel de ”mici” reactoare modulare”

Vorbim despre miliarde de euro și riscuri necunoscute asociate combustibililului și deșeurilor nucleare, zonei seismice în care vor fi amplasate, secetei pedologice persistente care afectează nevoia apelor de răcire și chiar riscul deloc exclus al atacurilor teroriste”, au precizat membrii organizației.

Practic, SUA nu plătește miliardele pentru construcție, ci doar câteva milioane pentru ca România să facă studii care sunt secrete.

În plus, publicul nu a fost consultat și nici implicat în luarea deciziei. În consecință, proiectul nu poate fi atacat în instanță.

Organizație pentru protecția mediului: ”Astfel de decizii netransparente au mai fost luate de comuniști și de fasciști”

În lipsa unei dezbateri reale, un Senator din județ organizează o dezbatere alternativă la care Agent Green roagă cetățenii interesați să participe fizic pentru a își exprima opinia personală în legătură cu acest proiect.

Chestionarul poate fi completat aici

Dezbaterea va avea loc la Casa de Cultură din Doicești, județul Dâmbovița joi, 3 noimebrie la ora 17.

Agent Green va sesiza Comitetul de la Aarhus pentru că România a încălcat prevederile Convenției pe care a ratificat-o în anul 2001. Potrivit aceste convenții internaționale publicul are dreptul de acces la informația privind mediul, să participe la luarea deciziilor și să acționeze în instanțe pe probleme de mediu”, a mai transmis organizația.

Articolul precedentDeclic: ”Corupții precum Elena Udrea vor scăpa de dosarele penale, iar alături de ei și sute de pedofili, hoți ori agresori de copii”
Articolul următorExpoziția ”Dacia. Ultima frontieră a romanității” se deschide mâine, 27 octombrie
Jurnalist full-time / Pesimist part-time