Președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, l-a invitat pe Klaus Iohannis în Egipt pentru a celebra cei 115 ani de relații diplomatice dintre cele două țări. Miercuri, 27 octombrie, Iohannis se va întâlni cu omologul său.

Administrația Prezidențială a anunțat care vor fi principalele subiecte ce vor fi discutate în cadrul întâlnirii celor doi șefi de stat. Conform comunicatului de presă, la întâlnirea oficială se va discuta despre aprofundarea dialogului politico-diplomatic și extinderea colaborării româno-egiptene pe plan economic. De asemenea, discuțiile vor include și teme din politica internațională actuală.

Klaus Iohannis, în plină criză politică și sanitară, vizitează Egiptul pentru celebrarea a 115 ani de relații diplomatice

Pe lângă întâlnirea cu președintele Egiptului, Iohannis va avea întrevederi cu președintele Camerei Reprezentanților din Parlamentul egiptean, Hanafy Ali El-Gebaly. De asemenea, Iohanis se va întâlni și cu președintele Senatului din Parlamentul egiptean, Abdel-Wahab Abdel-Razeq. Liderul egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a anunțat pe pagina sa de Facebook că nu va prelungi starea de urgență. Aceasta a fost instaurată în ultimii patru ani în toată țara din cauza atacurilor teroriste.

„Egiptul a devenit, datorită măreţului său popor şi oamenilor loiali, o oază de securitate şi stabilitate în regiune. De aceea am decis să anulez reînnoirea stării de urgenţă în toată ţara,” a scris pe Facebook liderul egiptean. Starea de alertă a fost instaurată în 2017 după ce Statul Islamic a atacat mai multe biserici copte din orașele Tanta și Alexandria. Actualul președinte al Egiptului a preluat conducerea în 2013.

Președintele Abdel Fattah al-Sissi conduce o represiune feroce împotriva tuturor formelor de opoziţie. În marja Summit-ului UE-LSA de la Sharm el Sheikh, președintele României s-a întâlnit cu liderul egiptean pe 23 februarie 2019. De asemenea, în același an, în luna iunie, președintele Sisi a vizitat România la invitația omologului român. Țara noastră și Egiptul au stabilit relații diplomatice în aprilie 1906. Ambasadorul României în Egipt este Mihai Ştefan Stuparu, iar ambasadorului Egiptului în România este Salah Abdel-Sadek.

Miercuri, 27 octombrie, Klaus Iohannis se va întâlni cu președintele Egiptului pentru a celebra cei 115 ani de relații diplomatice dintre România și Egipt.

Codrin Ștefănescu, după votul pentru verificarea averii lui Iohannis: „Noul PSD a ajuns un partid de buzunar al securiștilor și aproape fără PSD-iști!”

Articolul precedentFratele lui Ludovic Orban a fost eliberat din funcția de consilier prezidențial
Articolul următorOamenii contemporani cu dinozaurii clar erau daci liberi
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.