O treime dintre români cred că oamenii au fost contemporani cu dinozaurii.
Nu, nu e o glumă. E vorba despre rezultatele Eurobarometrului creat pentru a testa cunoștințele europenilor despre știință.
34% spun că da, 21% pur și simplu nu știu, și 45% nu au imaginația atât de bogată încât să asocieze oamenii cu T-Rex.
Reluăm: o treime călăreau dinozauri, o altă bucată nu știe exact. Dar, dintre ei, clar sunt și cei care emit ipoteze valabile și conspiraționiste despre vaccinare. Despre pandemie. Despre orice.
Fapt: dinozaurii au dispărut acum aproximativ 66 de milioane de ani. Oamenii au apărut, în forma lor brută, acum un maximum de 8-9 milioane de ani.
Asta la o simplă căutare pe net. Pe netul ăla pe care nu-l folosesc să se informeze, ci doar ca să creadă idei mestecate bine, de alții, înainte.
Oamenii cred ce le place să creadă, în loc de ce e dovedit științific
Mulți oameni, nu doar românii. Dar românii au început să-și facă stindard din apartenența lor la dacii liberi. Lor nu le dictează nimeni ce să creadă. Nici măcar știința. Lor le dictează poveștile nemuritoare și legendele care le gâdilă orgoliul.
Dacă le spui că Burebista călărea un dinozaur, o să te creadă mai abitir decât dacă le spui că vaccinurile sunt bune, sigure și dezvoltate de oameni care chiar au studiat ani întregi chestia asta.
Dacă țipi ceva de naționalism, libertate și jos dictatura, o să creadă absolut ceea ce le spui. Pentru că îi face să se simtă puternici, și de neatins.
Dar, dacă îi pui să citească o carte, sau dacă le explici, cu argumente raționale, o idee de bun-simț, o să spună că vrei să-i corupi. Să-i condamni la moarte. Să le furi sufletul.
Știința românului e neștiința
Și nu, faza cu ”nu poți da vina pe ei, pentru că Statul nu și-a dat interesul să-i educe” nu ține. Sunt copii care nu au ce mânca și învață, pentru că știu că e singura șansă să scape de sărăcie.
Iar cei care spun că oamenii au fost contemporani cu dinozaurii, nu sunt musai cei care au făcut școală în ultimii zece ani. Au făcut școală și acum zece, și acum douăzeci și chiar și înainte de Revoluție.
Să dai vina pe Stat nu e o soluție. Da, are parte din vină. Dar, în condiția în care ai acces nelimitat la internet, și poți citi toate teoriile conspirației, ar trebui să-ți treacă prin cap și să cauți restul informațiilor legate de subiectul ăla.
Internetul nu e doar pentru Facebook și pentru surse dubioase de informare. Nici pentru răcnete virtuale de independență. E și ca să te deștepți. Să cauți. Fără ”crede și nu cerceta”, că aia e spusă doar ca să nu încerci să găsești adevărul.
Nu trebuie să credeți pe cuvânt ce am scris aici. Căutați. Informați-vă. Nu-i mai lăsați pe alții să gândească pentru voi. Pentru că, dacă gândesc pentru voi, n-o să fie și dispuși să moară pentru același motiv.