Preluare Digi 24

În ciuda deschiderii pe care o declară premierul Florin Cîțu, cu privire la discuțiile legate de revenirea USR PLUS la guvernare, co-președintele USR PLUS Dacian Cioloș nu pare să fie impresionat de acest gest al premierului. Ba mai mult, consideră că plecarea lui Cîțu de la Palatul Victoria nu este o condiție suficientă pentru ca formațiunea pe care o reprezintă să se întoarcă la executivul coodonat de noul lider al PNL.

„Şi fără Florin Cîţu premier, eu nu aş mai intra într-un Guvern de coaliţie fără un calendar precis de reforme şi cred că am putea să lucrăm chiar în stil nemţesc, la germani când se consituie un guvern şi la alte ţări nordice durează foarte mult negocierea coaliţiei pentru că ei negociază fiecare linie din programul de guvernare care apoi se traduce în proiect legislativ pe reforme pe care ei le decid. Tocmai ca să nu existe disputele de pe parcursul mandatului. Cred că înainte de a intra în Guvern ar trebui să avem un calendar precis cu un conţinut de bază pentru reformele pe care o să ne punem de acord”, a spus Dacian Cioloş, într-o discuție online cu Irineu Dărău, cel care a fost al treilea candidat la șefia USR PLUS, potrivit Antena 3.

Pe aceeași lungime de undă cu Cioloș se află și Dan Barna, care ia în calcul necesitatea stabilirii unui calendar concret pentru reformele pe care le-au expus în perioada campaniei electorale din decembrie 2020, mai mult, că nu acceptă să se „căciulească” în fața liberalilor.

„Dacă PNL vine cu alt premier, nu o să spunem sărumâna, nici pe departe, o să mergem cu un calendar foarte clar, cu termene clar asumate: desfiinţarea SIIJ, zero taxe pe salariul minim, justiţie, garanţia pentru ambalaje. Altfel, vedem că guvernează foarte frumos cu PSD. Nu suntem în poziţia să mergem cu căciula în mână. Noi suntem reîncărcaţi moral în societate”, a completat Dan Barna.

Premierul Cîțu a afirmat, duminică, la Romexpo că nu este cazul ca scena politică să mai fie ipocrită. „Dacă PSD ar vota membrii Guvernului PNL, înseamnă USL. Dar un vot al PSD alături de USR și AUR nu înseamnă alianță? Eu vă spun că în acest moment Guvernul poate fi dat jos cu voturile PSD, USR și AUR. Este o moțiune depusă de USR. Nu cred că depun o moțiune și nu și-o votează. (…) Vom discuta cu toate partidele care vor să susțină guvernul, care nu vor o criză politică în această iarnă”, a precizat Florin Cîțu.

Marți este așteptată decizia din partea CCR, cu privire la conflictul constituțional, în urma depunerii moțiunii de cenzură de către USR PLUS și AUR, sesizare făcută de premierul Florin Cîțu, iar în funcție de hotărârea CCR se va stabilii care sunt pașii următori. Se va merge în continuare cu această moțiune, ori va fi depusă cea a social democraților.

Premierul Florin Cîțu, adeptul unui guvern „suplu”

Articolul precedentPremierul Florin Cîțu, adeptul unui guvern „suplu”
Articolul următorGeorge Simion o vede pe Diana Șoșoacă în cursa pentru Cotroceni