Sursă foto: http://ziarultecucean.com/
Sursă foto: http://ziarultecucean.com/

Clar Primăria Tecuci nu e un caz singular, dar e unul dintre cele mai recente.

Aici, în urma controalelor, Curtea de Conturi a descoperit că 500.000 de lei au fost folosiți cumva fără acoperire.

În traducere liberă: au fost găsite abateri de 526.000 de lei, din care 253.676 de lei ar fi sume plătite ilegal, iar 273.321 de lei ar reprezinta abateri financiar-contabile. Și asta doar din 2020 încoace.

Cu alte cuvinte, banii aceștia, care ar fi putut și ar fi trebuit fi folosiți în interesul cetățenilor, au umplut alte buzunare și au hrănit alte burți.

De ce? Pentru că se poate. Pentru că, în dulcele stil românesc, de ce să plătești, când te poți învârti de ceva gratis? Pentru că, de-a lungul timpului, au fost prea mulți care au închis ochii în fața ilegalităților. Pentru că încă mai există și se practică nepotismul, băgatul mâinii în buzunarul Statului și furtișagul mărunt care, adunat, nu mai e chiar atât de mărunt.

Primăria Tecuci a plătit mai mult decât putea duce

Nu e tocmai o figură de stil. În urma controalelor, mai multe ”mișmașuri” au ieșit la iveală.

În primul rând, au fost plătite 241 de abonamente pentru servicii de voce mobilă, în condițiile în care Primăria are doar 170 de angajați. Nu putem decât să ne închipuim pentru cine erau restul de abonamente.

”Din analiza modului de derulare a contractului din 14.05.2020, încheiat de UATM Tecuci, au fost identificate următoarele nereguli: au fost plătite nejustificat abonamente pentru servicii de Voce Mobilă pentru un număr mai mare de SIM-uri (241), comparativ cu personalul entităţii (în medie 170), au fost plătite nejustificat abonamente pentru servicii de date mobile, s-au achitat servicii utilizate suplimentar, altele decât cele asigurate prin abonament”, au stabilit reprezentanţii Curţii de Conturi Galaţi.

Pe lângă toate acestea, au mai fost cumpărate licenţe Microsoft care nu au fost utilizate sau instalate până la data finalizării auditului și tablete și telefoane au dispărut în mod misterios, fără a fi înregistrate în contabilitate.

Din nou, nu putem decât să ne imaginăm la cine au ajuns toate acestea sau cine le-a folosit.

Când lucrezi la Stat, banii par să facă pui

Am mai spus, vechea replică cu ”dacă prinzi loc de muncă la Stat, l-ai prins pe Dumnezeu de-un picior” încă mai este valabilă. O măslină, o fondantă, un abonament sau un telefon, tot îți iese câte ceva. Mai ales dacă ești ”băiat de comitet” și te ”comporți salon”.

Spun ”încă”, pentru că, spre nefericirea unora, controalele par să se înmulțească. Și, odată cu ele, apar și multiplele scheme, făcute cu tradiție, de-a lungul timpului.

Poate că, în viitorul apropiat, această ”mană cerească” va înceta să mai existe. Și poate că locul de muncă la Stat o să devină ce ar fi trebuit să fie dintodeauna: un loc de muncă ca oricare altul, în slujba cetățeanului. Nu a buzunarului propriu.

Articolul precedent„Primarii nu au solicitări ca PSD să intre orişicum la guvernare”
Articolul următorAvion italian atacat la decolarea de pe aeroportul din Kabul
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.